REUTERS: Η ΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΛΥΣΗ - Μ.ΣΑΠΕΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΧΙ

Ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαστεί άμεσα από την απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ενώ την ίδια στιγμή μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό σε αναμονή του ανοίγματος των αγορών την Δευτέρα όταν θα είναι γνωστό πλέον το αποτέλεσμα.
"Kανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία" τόνισε .
Ερωτηθείς πώς θα ψήφιζε εκείνος εάν μπορούσε είπε:
«Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική δημοκρατία. Οτιδήποτε και αν αποφασίσει η Ελλάδα, η Βρετανία είναι προετοιμασμένη. Έχουμε τα σχέδια οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα» τόνισε.
«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία, ένας παραπάνω λόγος για να έχουμε τακτοποιημένα τα του οίκου μας» σημείωσε.
Προφανώς αυτό εξηγεί και την δήλωση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ Μ.Σαπέν.

Ακόμα και εάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" πρέπει να αναζητηθεί συμβιβασμός δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τονίζοντας ότι "η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί με υπευθυνο τρόπο".
Όπως είπε «η διαπραγμάτευση πρέπει να αρχίσει τη Δευτέρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα ενώ κάλεσε τις ευρωπαικές κυβερνήσεις να μην κρύβονται πίσω από την ΕΚΤ. Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των Ελλήνων».

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν είπε «πως εάν οι Ελληνες ψηφίσουν "όχι" τότε να μην επαναθεσπίσουμε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών».
Το δημοψήφισμα της Ελλάδας ανάγκασε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα γραφεία διεθνών συναλλαγών τους, ώστε να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία των αγορών μετά από το σαββατοκύριακο, εν αναμονή της ισχυρής πελατειακής ζήτησης.
Η HSBC επιβεβαίωσε στους Financial Times ότι έχει επιστρατεύσει επιπλέον προσωπικό, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και η JP Morgan. Η Deutsce Bank επιβεβαίωσε ότι θα καλύψει το δημοψήφισμα, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι χρησιμοποιεί επιπλέον προσωπικό, ενώ η Bank of America Merrill Lynch αρνήθηκε να σχολιάσει.
Πάντως, αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι απίθανο οι αγορές να καταλήξουν σε μία μελετημένη άποψη για την ελληνική κρίση, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Από την BNY Mellon ανέφεραν ότι οι αγορές είναι προβληματισμένες και ότι θα εξακολουθήσουν να κάνουν ερωτήσεις για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση.

«Στην πραγματικότητα, η μόνη, ίσως, πηγή βεβαιότητας τη Δευτέρα το πρωί θα ήταν αν επικρατούσε το ''Οχι'' σε συνδυασμό με μία ξεκάθαρη ανακοίνωση του Eurogroup που να δείχνει την απόφαση της Ελλάδας να φύγει από το ευρώ», προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές. «Με οτιδήποτε άλλο, θα δούμε απλά την κυβέρνηση και τους δανειστές να συνεχίζουν την τόσο γνωστή αντιπαράθεσή τους», συμπληρώνουν.

Η Bank of America Merrill Lynch ανέφερε ότι περιμένει οι αγορές να αντιδράσουν θετικά στο «Ναι», ενώ το «Οχι» θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, αλλά αυτό δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε έξοδο από το ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει για ακόμα μία φορά μια δύσκολη περίοδο. Η ενότητα της ΕΕ, η αλληλεγγύη και το διεθνές κύρος βρίσκονται αντιμέτωπες με τέσσερις μεγάλες κρίσεις, την ελληνική κρίση χρέους, το ουκρανικό ζήτημα, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, τότε θα επιδεινωθούν κι' άλλο θέτοντας σε κίνδυνο το «Σχέδιο Ευρώπη».
Αρχικά, η χρεοκοπία της Ελλάδας και ο κίνδυνος ενός Grexit είναι η πιο μεγάλη απειλή αυτή την στιγμή για την Ευρώπη.
«Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός Grexit θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω το λόγο ύπαρξης της ΕΕ» έγραψαν σε ανάλυσή τους ο Fabian Zuleeg και ο Janis Emmanouilidis για το think tank, European Policy Center.
Παρόλο που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και του πληθυσμού της ΕΕ, η χρεοκοπία της χώρας μετά από δύο πακέτα διάσωσης θεωρείται τεράστιο πλήγμα για το κύρος της ΕΕ.
Ακόμη και πριν γίνει γνωστό το δημοψήφισμα, η ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες ήταν εκρηκτική, με τους Έλληνες να κατηγορούν τους Γερμανούς οι υπόλοιποι να κατηγορούν τους Έλληνες και οι οικονομολόγοι να κατηγορούν την τυφλή εμμονή της λιτότητας, σχολίασε το Reuters.

Αν και δεν είναι γνωστό τι θα γίνει στην συνέχεια, η Αθήνα, έχει ήδη δείξει ότι οι ιδρυτές του ευρώ εξαπατήθηκαν όταν δήλωσαν ότι η συμμετοχή στο ενιαίο νόμισμα ήταν άθραυστη.
Το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα για την ΕΕ, με την Αθήνα να έχει πληγεί ήδη σημαντικά από την συνεχή εισροή προσφύγων λόγω των συγκρούσεων στη Συρία αλλά και εξαιτίας της ισραηλινής-παλαιστινιακής διένεξης.
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναγνωρίζουν πάντως ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει μια επανεθνικοποίηση στη λήψη αποφάσεων σε ορισμένες πολιτικές, επισημαίνει το Reuters.
Επιπλέον, το γεγονός πως η Βρετανία ετοιμάζει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό διότι αν αποχωρήσει τελικά από την Ένωση τότε εκείνη θα χάσει μια σημαντική οικονομική δύναμη.

Τέλος, σε περίπτωση που τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, αυτό θα ικανοποιήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος στη συνέχεια θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (αφού οι Βρετανοί είναι οι βασικοί εκπρόσωποι των Αμερικανών στην ΕΕ) πηγη


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου