Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Οποιος διαφωνεί να σιωπήσει

Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Οποιος διαφωνεί να σιωπήσει
Το γάντι στην σκληρή ομάδα των δανειστών αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος έριξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ καθώς σε μία αναφορά του προς τους «ακραίους» της Ευρώπης που δεν επιθυμούν την συμφωνία με την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «τώρα που τελειώνουν οι μέρες της διαπραγμάτευσης όσοι μπορούν να συμβάλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν θέλουν λύση ας σιωπήσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε με την ομιλία του τον Β. Σόιμπλε αλλά και το ΔΝΤ ότι δημιουργούν πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Από την μία πλευρά υπονόησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι με διαρροές αλλά και δηλώσεις του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός GREXIT ενώ για τον ΔΝΤ σημείωσε ότι επιμένει σε πολιτικές που έχουν αποτύχει. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία ενώ στελέχη του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού επισήμαναν πως ήδη τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ξεκινήσει την συγγραφή των τμημάτων της συμφωνίας που υπάρχει προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αντίστοιχα όμως ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε και την εσωκομματική αντιπολίτευση αναφέροντας για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ότι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του από τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθύνθηκε με νόημα σε όσους διατηρούν τον μύθο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαρνηθεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Για μία ακόμη φορά επέμεινε στις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και μίλησε για μία ενιαία συμφωνία που θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της χώρας και θα περιλαμβάνει συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Απευθυνόμενος όμως στους συντρόφους του στην ΚΕ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και να λάβει αποφάσεις στο άμεσο μέλλον στην βάση αναλογιστικών μελετών.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και έκανε λόγο για συνευθύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα του κόμματος και της κυβέρνησης.

Κριτικη αλλά χαμηλοι τόνοι

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αρκετές ομιλίες στελεχών της ΚΕ και βουλευτών η Αριστερή Πλατφόρμα και τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος που μίλησαν κράτησαν χαμηλούς τόνους στην αντιπαράθεση με την ηγεσία του κόμματος για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ακόμα και ο Γιάννης Μηλιός εξέφρασε την συμφωνία του στην τακτική της κυβέρνησης να ζητήσει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία. Άφησε όμως αιχμές κατά του Γ. Βαρουφάκη που δέχτηκε προφορική δέσμευση των δανειστών ότι θα ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης κάνοντας λόγο για κουβέντες καφενείου και υπονόησε ότι ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς ότι πίσω από τα δημοσιεύματα εις βάρος του που ανέφεραν ότι από προσωπική πίκρα που δεν υπουργοποιήθηκε άσκησε κριτική, ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Σημείωσε μάλιστα ότι τάσσεται υπερ της στάσης πληρωμών στο ΔΝΤ σε περίπτωση που συνεχίσουν τους εκβιασμούς οι δανειστές.

Την στάση πληρωμών και την προετοιμασία του λαού για ρήξη πρόταξε και ο Θ. Πετράκος ο οποίος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη ενώ δήλωσε ότι δεν πρέπει η χώρα να κάνει το παν για το ευρώ και την συμφωνία. Ο κ. Πετράκος που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα είπε ότι η τάση δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα αφού η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τις δεσμεύσεις της και τις κόκκινες γραμμές. Σε αυτήν την γραμμή της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική με πρόταση για στάση πληρωμών στους δανειστές εάν συνεχίζουν να πιέζουν την χώρα. Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας τόσο ο Σ. Παππάς όσο και ο Αλκης Ρήγος υπερασπίστηκαν την πολιτική της κυβέρνησης και σημείωσαν ότι χρειάζεται να συνεχίσει στην γραμμή της πρόκληση ρήξεων με το κατεστημένο στην χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Τι θα πει ο Λαφαζάνης

Κομματικά στελέχη αναφέρουν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί έντονη αντιπαράθεση της ηγεσίας του κόμματος με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών η Αριστερή Πλατφόρμα με την τοποθέτηση του Π. Λαφαζάνη  την Κυριακή αναμένεται να οριοθετήσει τις ενστάσεις της σε σχέση με την υπογραφή της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αναμένεται  να θέσει ξεκάθαρα το θέμα της «συνευθύνης» στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία στο πλαίσιο της ενιαίας λύσης και των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την συναίνεση του κόμματος σε μία ενδεχόμενη θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που θα αποτελέσει προάγγελο και για την στάση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι βουλευτές του κόμματος στην περίπτωση που θα κληθούν να δώσουν θετική ψήφο στην βουλή στην κατάθεση των σχετικών μέτρων.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου