Κυβέρνηση: Θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα


Ψυχραιμία συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα και οι τράπεζες να χρηματοδοτούνται από τον ELA που ανακοινώθηκε την παραμονή της συνάντησης Βαρουφάκη με Σόιμπλε, ενώ γερμανικό non - paper καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει το πρόγραμμά της, ως προς την αναίρεση των μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Σακελλαρίδης, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, κάτι που, όπως είπε, ανέφερε και ο κ. Ντράγκι σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

"Έχουμε καλή θέληση" τόνισε και σημείωσε πως όλοι στις συζητήσεις συμφώνησαν ότι πρέπει να μας δοθεί ο χρόνος. "Προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση συναντίληψης. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει,ούτε εκβιάζεται. Έχει βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελή λύση" τόνισε.

Σημείωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ ενεργοποιείται στις 11 Φεβρουαρίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, οπότε δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Eurogroup, εκτιμώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ είναι πολιτική και ασκείται προς όλα τα μέρη να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Αυτή η πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση που δεν θα παραβιάζει την κόκκινη γραμμή που πήρε ως εντολή, από τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση, επανέλαβε.

Διαβάστε: Η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα

Υπογράμμισε πως "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού υπάρχει η χρηματοδότηση από τον ELA", ενώ εκτίμησε ότι "υπάρχουν δυο γραμμές στους εταίρους: Εμμονή στα προηγούμενα ή μια συμφωνία μεταβατική χωρίς το πιστόλι στον κρόταφο ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση".

"Ο στόχος είναι έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αφού υπάρξει μια συμφωνία γέφυρα. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα αποσαφηνιστούν οι θέσεις και τα χρονοδιαγράμματα και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με βάση και την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων", είπε.

"Δεν μας έχουν ζητήσει γραπτές διαβεβαιώσεις", υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίδης ενώ στην ερώτηση αν η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε είπε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά όχι και η παράλογη πολιτική. Πάντως επανέλαβε ότι "δεν βοηθά την διαπραγμάτευση το πιστόλι στον κρόταφο".

Γερμανικό τελεσίγραφο

Σε έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters, η γερμανική πλευρά ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία περί τερματισμού της λιτότητας και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της με τους διεθνείς δανειστές.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας λόγο για "σκληρή τοποθέτηση" με αιτήματα που δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά, καθώς προσκρούουν στην εντολή του ελληνικού λαού. Η Αθήνα εκτιμά επίσης ότι οι σκληρές θέσεις που διατυπώνονται αποδεικνύουν ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.

Βαρουφάκης στη γερμανική τηλεόραση: Όχι σε τελεσίγραφο

"Το μόνο που ζητάμε είναι να μην μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν ως το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευτούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας. Μπορούμε το καλοκαίρι να κάνουμε νέες συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης", δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Αναφέρει ότι στη συνάντηση με τον Σόιμπλε είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η επικοινωνία και ένα modus vivendi, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται και λέει και σε αυτό που κάποιοι άλλοι λένε ότι σκέφτεται και λέει.

Εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι ο κ. Σόιμπλε, όπως και ο κ. Σαπέν και κάθε αξιοπρεπής Ευρωπαίος θα συμφωνήσει ότι δεν είναι σωστό να έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που πηγαίνουν πεινασμένοι για ύπνο, ως αποτέλεσμα λαθών της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αποπληθωρισμού.

http://www.nooz.gr/
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου