Αμφίπολη: Μάχη με το χώμα που κλείνει τον τάφο δίνουν οι αρχαιολόγοι


Με απόλυτα προσεκτικά βήματα προχωρούν οι εργασίες στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, καθώς οι αρχαιολόγοι δεν θέλουν να επηρεαστεί από τις ανασκαφές ο τύμβος και ειδικά η οροφή του ταφικού μνημείου. Γι αυτό και από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει εκτεταμένα έργα αντιστήριξης και υποστύλωσης τα οποία θα ολοκληρωθούν πιθανότατα την Πέμπτη.


Τι «δείχνει» το χώμα στους αρχαιολόγους


Τα μέλη της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είναι πεπεισμένα πως το χώμα που βρίσκεται μέσα στον τάφο είχε τοποθετηθεί εκεί για να αποτρέψει τυμβωρύχους να εισέλθουν στον χώρο, να προκαλέσουν φθορές και να αρπάξουν πολύτιμα αντικείμενα.


Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το χώμα είναι αδιατάραχτο και δεν έχει σκαφτεί. Μάλιστα η ανάλυση του χώματος έδειξε πως είναι κοσκινισμένη άμμος και όστρακα από τις εκβολές του Στρυμόνα, η οποία επελέγη από τους κατασκευαστές του τάφου, στην Αρχαιότητα, και παραμένει εκεί από τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.


Αγωνία για το τι κρύβεται πίσω από τα χώματα


Αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να κάνουν κάποια ανακοίνωση αφού πρωτεύουν οι τεχνικές εργασίες και η αφαίρεση του χώματος, ύψους 4.5 μέτρων που κλείνει την είσοδο στον τρίτο θάλαμο.


Δεν αποκλείεται πίσω από τα χώματα να αποκαλυφθεί ότι το μνημείο συνεχίζεται και αποκαλύπτει νέα ευρήματα ή μυστικά. Είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται σκάλες, όπως έχει ήδη γράψει το iefimerida.gr, πίσω από τις Καρυάτιδες, οι οποίες οδηγούν κάπου. Τίποτα δεν είναι ακόμη σαφές και οι αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη προχωρά με μεγάλη προσοχή και χωρίς να βιάζεται.


«Μπορεί να χρειαστούν ένας ή δύο μήνες ώσπου να αποκαλυφθούν περισσότερα» αναφέρουν οι πληροφορίες του iefimerida.


Εχει σκαφτεί μόνο το 1/5 του μνημείου



Οπως φαίνεται από την παραπάνω εικόνα, το ταφικό μνημείο έχει διάμετρο 125 μέτρα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι έχουν σκάψει μόνο 24 μέτρα, και βρίσκονται σήμερα -μετά τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες- στον τρίτο θάλαμο του μνημείου.


Κρίσιμα ερωτήματα


Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος μπροστά τους, αφού δεν είναι ξεκάθαρα τα εξής πράγματα:


ποιο θα είναι το επόμενο εύρημα

πού τελειώνει το μνημείο

Συνεχίζεται για άλλα 50-70 μέτρα;

Τι περιλαμβάνει;

Σταματάει εδώ;

Εχει σκάλες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπόγειες ανακαλύψεις;






Πηγή


Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου