Η 71η επέτειος της βυθίσεως του «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ»


Η τελετή για την 71η επέτειο από τη βύθιση του θρυλικού αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ» σαν σήμερα στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λέρο των Δωδεκανήσων παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Λαμπρόπουλου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ.


Σε αυτές τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης το Πολεμικό Ναυτικό εκπροσωπήθηκε επίσης και από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» και την κανονιοφόρο «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», από το κατάστρωμα της οποίας οι επίσημη έριξαν δάφνινα στεφάνια στον υγρό τάφο του θρυλικού πολεμικού μας, που είχε εντυπωσιάσει με την ως τότε δράση του τους Συμμάχους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Επίσης, στην τελετή παρευρέθησαν οι επιζώντες από το πλήρωμα του « ΒΑΣ.ΟΛΓΑ», οι οποίοι υπηρετούσαν στο πλοίο την ημέρα της βυθίσεώς του, καθώς και συγγενείς εκείνων, που απωλέσθησαν Μετά το πέρας της τελετής, οι επίσημοι επισκέφτηκαν την «Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου» (ΥΝΤΕΛ) του ΠΝ.


Η βύθιση του «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ» πραγματοποιήθηκε στο καλύτερο ίσως φυσικό λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, τον όρμο Λακκί της Λέρου, όπου λειτουργούσε τότε Ιταλικός ναύσταθμος και βάση υδροπλάνων. Θυμίζουμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, η Ιταλία είχε εγκαταλείψει τον Άξονα και είχε στραφεί στην πλευρά των Συμμάχων εναντίον των Γερμανών και διενεργούντο στα Δωδεκάνησα πολεμικές επιχειρήσεις όπου οι μεν Σύμμαχοι (Βρετανοί και Έλληνες) επιχειρούσαν να θέσουν τα ως τότε Ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα υπό τον έλεγχό τους, ενώ από την πλευρά τους οι Γερμανοί να τα καταλάβουν από τους Ιταλούς ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στους Συμμάχους.


Στην προσπάθεια αυτή των δύο πλευρών βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η Μάχη της Λέρου, που τελικώς έληξε με την ήττα των Συμμάχων, στη διάρκεια της οποίας είχε καταπλεύσει στο Λακκί Λέρου η «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ» με άλλα Βρετανικά πολεμικά, όπου και δέχτηκαν την αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση από πλευράς γερμανικών βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως τύπου Junkers Ju-87. Αποτέλεσμα της προσβολής αυτής ήταν η βύθιση του Ελληνικού αντιτορπιλλικού και ο θάνατος του κυβερνήτη του τότε Αντιπλοιάρχου Μπλέσσα και άλλων 71 ανδρών του πληρώματός του.



Λ.Σ.Μ.






Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου