ΨΑΛΙΔΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ


Στο ποσό των 2 δισ. ευρώ, κατά έτος για τη διετία 2014-2015, «κλείδωσε» η φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη η οποία προβλέπει, επίσης, «κλειστό» ετήσιο προϋπολογισμό...

ύψους 328 εκατ. ευρώ για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστούν οι ασφαλισμένοι. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μπει «φρένο» στον διαρκώς διογκούμενο αριθμό εξετάσεων, ιδίως μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών.

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση καθορίζει το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ξεχωριστά για κάθε έναν από τους 51 νομούς της χώρας. Έτσι, το λεκανοπέδιο Αττικής «πιστώνεται» από τον ΕΟΠΥΥ με 106,8 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ο νομός Θεσσαλονίκης με 31 εκατ. ευρώ, ο νομός Αχαΐας με 8,6 εκατ. ευρώ, ο νομός Ηρακλείου με 8,5 εκατ. ευρώ και ο νομός Λάρισας με 7,9 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι νομοί Ευβοίας (5,8 εκατ. ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (5,8 εκατ. ευρώ), Μαγνησίας (5,6 εκατ. ευρώ), Δωδεκανήσου (5,3 εκατ. ευρώ) και Σερρών (4,9 εκατ. ευρώ).

«Η εποχή των ανοιχτών, ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην Υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι ρυθμίσεις διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους έναντι 353.902 το 2012, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει το 40,3%. Αύξηση κατά 28% καταγράφηκε και στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών: το 2013 έγιναν 765.496 αξονικές τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012.

Η κατανομή του «κλειστού» προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα γίνεται με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες, αλλά και τις διενεργηθείσες εξετάσεις του κάθε παρόχου το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητά την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου