Το "μήνυμα" της ΕΚΤ από τη μείωση του επιτοκίου


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της για μείωση επιτοκίου έδειξε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για τον πληθωρισμό, προσφέροντας ανακούφιση στις αγορές, απέφυγε ωστόσο να... ασχοληθεί με το ζήτημα της ρευστότητας, γεγονός το οποίο δημιούργησε κάποιες επιφυλάξεις για τις επόμενες κινήσεις της, σχολιάζει σε έκθεσή της η Bank of America-Merrill Lynch.

Η μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης έπεισε την αγορά ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να μείνει άπραγη απέναντι στην πτώση του πληθωρισμού και ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια για αρκετό καιρό. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ δεν άλλαξε την προσέγγισή της σχετικά με τον ισολογισμό της και το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής.

«Η ΕΚΤ αναγνώρισε την αδυναμία του πληθωρισμού, απέφυγε όμως να στείλει ‘μήνυμα’ για αποπληθωρισμό» και έτσι απέφυγε να εισέλθει σε... «χωράφια» μη συμβατικών μέτρων, σχολιάζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της BofA-ML. Συμφωνούν, επίσης, με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που παραδέχθηκε ότι αυτή η αδυναμία του πληθωρισμού θα επεκταθεί χρονικά και εντός του 2015. Όπως σημειώνουν, αναμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει και στα σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, πριν αρχίσει να κινείται αργά ανοδικά εντός του 2015.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων, σχολιάζει η BofA-ML. Μια γενικευμένη μείωση μισθών και τιμών, η οποία διαχέεται από τις οικονομίες της «περιφέρειας» της Ευρωζώνης προς εκείνες του «πυρήνα», δεν αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου, «αλλά ούτε της ΕΚΤ» αναφέρει η έκθεση.

Τα να «περάσει» το επιτόκιο καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος εμπεριέχει μεγάλη αβεβαιότητα, κυρίως για τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο στο επίπεδο της απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες, κάτι που θα απειλήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την τραπεζική κερδοφορία, ενώ τα όποια οφέλη από μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα είναι βραχύβια, εξηγούν οι οικονομολόγοι του οίκου. Το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις της δεν έκανε καμία αναφορά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν αντιλαμβάνεται την επιτοκιακή πολιτική ως εργαλείο για ζητήματα συναλλαγματικών ισοτιιμιών.

Μόνο στην περίπτωση που ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, συνοδευόμενος από παρατεταμένη και γενικευμένη μείωση μισθών, θα μπορούσε η ΕΚΤ να αποφασίσει ένα πιο ισχυρό «χτύπημα», με αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

Επομένως, όπως αναφέρει η BofA, το βασικό «μήνυμα» που έστειλε η ΕΚΤ είναι ότι δεν αλλάζει τον τρόπο χρήσης του ισολογισμού της και, πιο συγκεκριμένα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει ως εργαλείο που υποκαθιστά τη νομισματική πολιτική. Αντιθέτως, συνεχίζει να τον αντιλαμβάνεται ως ένα εργαλείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μόνο αν οι πιέσεις στο πεδίο της ρευστότητας επιδεινωθούν σημαντικά θα μπορούσε να αλλάξει αυτή η προσέγγιση και, με αυτό το δεδομένο, η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος LTRO είναι μάλλον απίθανο να αποφασιστεί νωρίτερα από τις αρχές του 2014.

Η BofA-ML εκτιμά ότι η ανάγκη για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τραπεζικών stress-tests ή κατά τη διαδικασία εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες είναι πιθανό να ενισχυθεί η αποστροφή ανάληψης ρίσκου στην διατραπεζική αγορά, και στην περίπτωση αυτή ένα πρόγραμμα LTRO θα ήταν απαραίτητο.
capital.gr

Πηγή: press-gr.blogspot.com

Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου