ΚΟΜΟΤΗΝΗ Απόφαση του Ειρηνοδικείου απάλλαξε αγρότη οφειλέτη από ρευστοποίηση των αγροτεμαχίων του

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης χαιρετίζει με ανακοίνωσή της τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Κομοτηνής, με τις οποίες ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που λόγω αντίξοων οικονομικών συγκυριών, βρέθηκαν σε μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων, να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, απαλλαγμένοι από ένα μεγάλο μέρος των δανειακών τους βαρών, και χωρίς το άγχος πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας.

Από το πλήθος των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, ιδιαίτερη αναφορά η ΕΝ.ΚΑ. Ροδόπης, κάνει στην υπ’ αριθμ. 131/2013 απόφαση, η οποία αφορά οφειλέτη κατά επάγγελμα αγρότη, ο οποίος απευθύνθηκε πριν έναν χρόνο, στην ΕΝ.ΚΑ., για να πληροφορηθεί αρχικά και εν συνεχεία να υπαχθεί στον Ν. 3.869/2010.

Η εν λόγω απόφαση του Ειρηνοδικείου προβλέπει ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών του, ενώ παράλληλα εξαιρεί από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, τα αγροτεμάχια που έχει στην κατοχή του, προκειμένου να καλλιεργηθούν μελλοντικά και να του αποφέρουν εισοδήματα, τόσο για τον βιοπορισμό του όσο και την αποπληρωμή του εναπομένοντος χρέους.


Κατά την ΕΝ.ΚΑ., «η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο νόμος προβλέπει κατηγορηματικά την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας, μόνον της πρώτης και κύριας κατοικίας. Σε παρόμοιες περιπτώσεις που εκδικάστηκαν κατά το παρελθόν από άλλα Ειρηνοδικεία Πανελλαδικά, εκδόθηκαν αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες αγροτεμάχια των οφειλετών συμπεριλαμβανόντουσαν στην ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας».

Όπως υπενθυμίζει μάλιστα η ΝΕ.ΚΑ. Ροδόπης, «ο Ν. 3.869/2010 αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό αμυντικό μέσο απέναντι στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων, αρκεί η κατάσταση αυτή στην οποία περιήλθε ο οφειλέτης, να μην ήταν αποτέλεσμα δικής του υπαιτιότητας, και να μην είναι προϊόν παράνομων πράξεων, καθώς και να βρίσκεται αποδεδειγμένα σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής»

Στο μεταξύ πάντως, αυτές τις ημέρες έχει αρχίσει και η εφαρμογή του Ν. 4.161/2013 για ευνοϊκή ρύθμιση ενυπόθηκων, ενήμερων δανείων, ο οποίος όμως δυστυχώς, λόγω των πολυάριθμων προϋποθέσεων που θέτει, αποκλείει πολλούς ενδιαφερόμενους από το να υπαχθούν και να έχουν κάποια οικονομική ελάφρυνση.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθύνονται στην ΕΝ.ΚΑ. Ροδόπης, στο τηλέφωνο: 25310-35222.
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου