ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο δήμος για τα δεσποζόμενα & αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Αλεξανδρούπολης κ. Βασματζίδη Χρήστου, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του που απορρέουν από την παρ. 5 του άρ. 77 ν. 3852/2010, η ειδική έκθεση με θέμα «Δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, διατάξεις του ν. 4039/2012».
Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται και τα ζώα προστατεύεται από τη διάταξη του άρ. 24 του Συντάγματός μας. Το πλαίσιο αυτό ενισχύθηκε το 1992 με την ενσωμάτωση στην εθνική μας νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς (ν. 2017/1992) αφού διακηρύχθηκε πανηγυρικά ότι ο άνθρωπος έχει αναντίρρητα ηθική υποχρέωση να σέβεται όλα τα ζώα και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι τα ζώα υποφέρουν και θυμούνται, είναι έξυπνα, έχουν συναισθήματα και επιπλέον αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους και αναντικατάστατα στοιχεία των φυσικών συστημάτων του πλανήτη μας.

Η ψήφιση του ν. 4039/2012 με τίτλο «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», επέφερε 10 ουσιώδεις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων σε σχέση με τα προηγούμενα νομοθετήματα.

Πλην όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν αυτό που είχε επισημανθεί και στην απολογιστική έκθεση του έτους 2012 περί της αδυναμίας της πλήρους εφαρμογής αυτού του νόμου. Η δε αδυναμία αυτή σε συνδυασμό και με την γενικότερη έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό μας περιβάλλον στο οποίο είμαστε μέλη, αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη μιας υποτυπώδους έστω φιλοζωικής συνείδησης.

Είναι απαραίτητη πλέον ανάγκη να εκπονηθεί από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ένα Πρόγραμμα Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς και ειδικά προστασίας αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρεαλιστικά και αποβλέποντας σε συγκεκριμένους στόχους και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Πρέπει να κατασταθεί σαφές ότι τα ζώα συντροφιάς είτε αδέσποτα είτε δεσποζόμενα αποτελούν μέλη του φυσικού μας περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει κάποιο από τα μέλη αυτού του περιβάλλοντος επηρεάζει την βιωσιμότητα όλων.


Η έκθεση αναφέρεται σε δέκα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρη του Προγράμματος και που θα έχουν ως στόχο:

1) Την πληροφόρηση των κατόχων των ζώων περί της υποχρέωσής τους για ηλεκτρονική καταγραφή των ζώων συντροφιάς

2) Την ενημέρωση για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος 4039 σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων και τα διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση απλών παραβάσεων

3) Την πληροφόρηση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της επικινδυνότητας της χρήσης δηλητηρίων για την θανάτωση των ζώων για το φυσικό περιβάλλον εν γένει, στο οποίο ανήκουμε όλοι ανεξαιρέτως.

4) Την διερεύνηση της δυνατότητας, επιβολής μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανταποδοτικού τέλους, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των τριών (3) ευρώ, όπως ορίζεται στον νόμο.

5) Την δημιουργία αρχείου καταγραφής των αδέσποτων ζώων.

6) Η υιοθεσία των αδέσποτων πρέπει να ενταχθεί στις κορυφαίες προτεραιότητες του προγράμματος.

7) Πρόβλεψη σε συνεργασία με το γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τη δημιουργία εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

8) Εκδηλώσεις του Δήμου σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο που θα έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των δημοτών και την ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων την 4η Οκτωβρίου.

9) Να αποτελέσει βασικό πυρήνα του προγράμματος η επίσκεψη κτηνιάτρων και μελών του Δήμου σε σχολεία α΄ βάθμιας και β΄ βάθμιας εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση στα θέματα υγιεινής και ευζωίας των ζώων.

10) Θέματα ενημερωτικής φύσης, να αποτελέσουν περιεχόμενο συνοπτικών φυλλαδίων που θα μοιράζονται στους δημότες, ενώ δεν πρέπει να λείψουν και συζητήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει γνωστός στους δημότες ότι ο αποχωρισμός του ιδιοκτήτη από το ζώο γίνεται υπό προϋποθέσεις και σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οπότε και δεν αποτελεί παράβαση.

Η Ελλάδα σημειωτέον έχει τις περισσότερες καταγγελίες για βασανισμό ζώων στην Ευρωπαϊκή ένωση. Καθημερινά κρεμιούνται ζώα, κακοποιούνται με τρόπους που δεν τους φανταζόμαστε και πετιούνται σαν άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σ’ ένα Δήμο που λειτουργεί το πρόγραμμα των στειρώσεων σε απόλυτο ποσοστό, ώστε να μην υφίσταται δυνατότητα φυσικού πολλαπλασιασμού των αδέσποτων ζώων, το πρόβλημα τελικά είναι δεν είναι το ζώο. Το πρόβλημα είναι η συνείδηση και η εν γένει παιδεία του εγκαταλείποντος. Διότι και αν μερικά ή και όλα από τα «ενοχλητικά» ζώα εξαφανιστούν από τους κάθε λογής αυτόκλητους «εκκαθαριστές», αν δεν υπάρξει «εκκαθάριση» στην συνείδηση αυτού που εγκαταλείπει, την επόμενη κιόλας μέρα θα βρούμε μερικά κακόμοιρα ζώα να περιφέρονται άσκοπα στο κέντρο της πόλης, για να ξαναρχίσει η κουβέντα για το «πρόβλημα».


Ο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΒΑΣΜΑΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου