ΞΑΝΘΗ Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Μάχης των Οχυρών στον Εχίνο

Με την παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης των Οχυρών στον Εχίνο της Ξάνθης.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις, παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, αποδίδοντας φόρο τιμής στους πολεμιστές που έδωσαν τη ζωή του για την υπεράσπιση των Οχυρών του Εχίνου.


Της θρησκευτικής τελετής χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ενώ προσευχή απεύθυνε και ο Μουφτής Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου. Ακολούθησε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ιερό Μνημείο που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση. 


Επισκέπτες και κάτοικοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν, εφόσον το επιθυμούσαν, με οχήματα του Στρατού στο Οχυρό του Εχίνου, όπου μπορούσαν να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν.  


Ιστορικά στοιχεία της μάχης: 
Στις 6 Απριλίου 1941, πριν από 72 χρόνια, έγινε η «Μάχη των Οχυρών», η μάχη του Ελληνικού Στρατού κατά των σιδηρόφρακτων και αριθμητικά υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην πατρίδα μας.   



Στις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε η μάχη, οι υπερασπιστές των οχυρών πολεμώντας με πείσμα και απαράμιλλη γενναιότητα προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους Γερμανούς, οι οποίοι μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι υπερασπιστές, αφού είδαν ότι ο αγώνας ήταν μάταιος, αναγκάστηκαν να παραδοθούν. 

Κατά την παράδοση των οχυρών, οι υπερασπιστές τους απέσπασαν τα συγχαρητήρια των Γερμανών Αξιωματικών που τα παρελάμβαναν, για την ηρωική αντίστασή τους, ενώ γερμανικά τμήματα απέδιδαν τιμές και η γερμανική σημαία ανυψωνόταν μετά την αποχώρηση των υπερασπιστών.

Το θαυμασμό τους, για την ανδρεία και τη μαχητικότητα του Ελληνικού Στρατού, εκδήλωσαν πολλοί Γερμανοί, από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής τους ιεραρχίας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του ίδιου του Χίτλερ, ο οποίος σε ομιλία του στις 4-5-1941, στο Ράιχσταγκ, κάνοντας απολογισμό των εκστρατειών του, είπε: «Η ιστορική δικαιοσύνη όμως, με υποχρεώνει να διαπιστώσω ότι, από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε, ο Έλληνας στρατιώτης ιδίως, πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η συνέχιση της αντίστασης δεν ήταν πλέον δυνατή».

Έτσι γράφτηκε με χρυσά γράμματα, άλλο ένα έπος στην ελληνική ιστορία και χρέος μας είναι να το τιμούμε με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα και συμμετοχή κάθε χρόνο.

Πηγή: www.thrakitoday
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου