Ο βαν Χόλλεν αποκλείει την πώληση των F-16 στον Ερντογάν: Απαιτεί κυρώσεις στην Τουρκία εάν δεν εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Senator Chris Van Hollen (R) speaks with Al-Monitor president Andrew Parasiliti at an Al-Monitor event in Washington, Jan. 31, 2023. Photo via Al-Monitor


 Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κριν βαν Χόλλεν (Chris Van Hollen, D-Md.), επέκρινε την Τουρκία ως ένα «άπιστο σύμμαχο» και κάλεσε τη Γερουσία να εμποδίσει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα.

Ο Van Hollen έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Al-Monitor PRO, όπου μίλησε για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, την επιρροή της Κίνας στον Κόλπο, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε ότι η Τουρκία υπήρξε «σημαντικός εταίρος» για το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για διάφορα τρέχοντα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για εισβολή στη βόρεια Συρία.

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εάν ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανατρέψει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να εργαστούμε σε περισσότερο συντονισμό με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και να εξετάσουμε, ενδεχομένως, διαφορετικά είδη κυρώσεων εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο (στο ΝΑΤΟ) της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Van Hollen.

Η Τουρκία έχει αντιταχθεί ιδιαίτερα στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας την παρουσία στη χώρα κουρδικών ομάδων που αντιτίθενται στην Άγκυρα. Η Σουηδία έχει μεγάλο κουρδικό πληθυσμό. Πιο πρόσφατα, η τουρκική κυβέρνηση κατέκρινε διαμαρτυρία και το κάψιμο του Κορανίου στην Στοκχόλμη

Ο Van Hollen είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα λάβει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν γίνουν δεκτές στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Δεν πρόκειται να πάνε F-16 στην Τουρκία εάν η Τουρκία δεν δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία» (στο ΝΑΤΟ), είπε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο τον Ιανουάριο για την πρόθεσή της να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αν και η πώληση δεν έχει ακόμη υποβληθεί επίσημα.

Το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να επανεξετάσει τις πωλήσεις όπλων και να εγκρίνει μια πρόταση αποδοκιμασίας (του αιτήματος). Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε αυτήν την πρόταση και το Κογκρέσο μπορεί να παρακάμψει το βέτο με πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.

Ο Βαν Χόλεν είπε ότι δεν υπάρχει «κανένα σενάριο» όπου η πώληση των F-16 θα πραγματοποιηθεί χωρίς η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Αν υπήρχε μια επίσημη ειδοποίηση (για την πώληση των F-16) τώρα, ναι, θα κατατεθεί ψήφισμα απόρριψης», είπε ο Βαν Χόλεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας συμφωνεί.

Ο Βαν Χόλεν είπε επίσης ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να προχωρήσει στην πώληση των F-16 χωρίς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Προφανώς ο πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο», είπε ο Βαν Χόλεν σχετικά με το ενδεχόμενο επίλυσης της απόρριψης από το Κογκρέσο, «αλλά δεν νομίζω ότι ο πρόεδρος θέλει να υποβάλει την ειδοποίηση σύμφωνα με αυτό το σενάριο».

Ο γερουσιαστής είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η χώρα αντιμετωπίσει την απειλή της να επιτεθεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος είναι πραγματικός» μιας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

«Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες όσον αφορά την κοινή δράση της Ευρώπης και των ΗΠΑ. θα ήταν με τη μορφή κυρώσεων», είπε ο Van Hollen. «Πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον οικονομικές κυρώσεις».

ΠΗΓΗ: Al-Monitor PROhttps://hellasjournal.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου