Ιταλολιβυκή συμφωνία: Διάψευση των ελληνικών προσδοκιών και συμμαχιών;

 

Άσχημες και δυσοίωνες είναι οι διπλωματικές εξελίξεις για την ελληνική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό η νέα ιταλική κυβέρνηση και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni υπέγραψε με την μη αναγνωρισμένη από την ελληνική κυβέρνηση, λιβυκή ηγεσία υπό τον Abdulhamid Dbeibah συμφωνίες ενεργειακής φύσεως με γεωπολιτικές προεκτάσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνεται πως ο Abdulhamid Dbeibah ανήκει στη τουρκόφιλη παράταξη του GNU και διατηρεί στενές διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις με την Άγκυρα.

Κατά το προγενέστερο χρονικό η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Ρώμη στα πλαίσια του προγράμματος πρόσκτησης των νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Η κίνηση της Giorgia Meloni προβλημάτισε ιδιαιτέρως τους διπλωματικούς κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών καθότι η Αθήνα προσδοκούσε σε πολιτική στήριξη των ελληνικών θέσεων για τη Λιβύη. Και τούτο διότι η Άγκυρα διατηρεί εξαιρετικά στενές διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την λιβυκή πλευρά με την οποία η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπέγραψε τις ενεργειακές συμφωνίες.

Ο προβληματισμός που επικρατεί είναι απολύτως λογικός δεδομένου πως η Ρώμη διεκδικεί ένα μείζον ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενώ πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η περαιτέρω διπλωματική και αμυντική σύμπλευση με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας.

https://defencereview.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου