Η ασέβεια Colin Stewart έναντι της ΚΔ, εκτοπισμένων, Διεθνές Δίκαιο και ο κλειδωμένος μας χάρτης

 

γράφει η Φανούλα Αργυρού* 

Πρώτα να…ξεκλειδώσουν το χάρτη που έδωσαν!

Ο εν λόγω κύριος από τον Καναδά, Κόλιν Στιούαρτ,  νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος και επικεφαλής της λεγόμενης Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και αναπληρωτής Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, διορισθείς το Δεκέμβριο του 2021, μίλησε πρόσφατα, στο 18ο  σεμινάριο του «Economist» 18-19 Οκτωβρίου 2022 στο Χίλτον Λευκωσίας.

 Ο Κόλιν Στιούαρτ με τον ΓΓ Α. Γκουτέρες κατά τον διορισμό του αρχές Νοεμβρίου 2021

Έστω και καθυστερημένα λόγω τρεχουσών θεμάτων, ακούσουμε  την 11λεπτή ομιλία του,  το τρόπο με τον οποίο μίλησε, τι προώθησε και τι δεν ανέφερε!

Σε ολόκληρη τη ομιλία του (που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο σύνδεσμο πιο κάτω), δεν αναφέρθηκε ρητά ούτε μία φορά σε Κυπριακή Δημοκρατία! Με ασέβεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους Έλληνες εκτοπισμένους, το Διεθνές δίκαιο και όχι μόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=6jUl0z9oT2Y

https://events.economist.com/events-conferences/18th-annual-economist-cyprus-summit/ 

Ακούστε πως  αναφέρεται επανειλημμένα σε «Κύπρο», στο «νησί», στις «δύο πλευρές», στους «δύο ηγέτες», στις «δύο κοινότητες». Μιλά για «το βορρά», για το «εμπόριο μεταξύ  των δύο κοινοτήτων», «πιο φθηνά προϊόντα στην άλλη πλευρά»,  για τη διεύρυνση των συναλλαγών με τα κατεχόμενα στα οποία αναφέρεται ως «την άλλη πλευρά» ή το «βορρά».  Για περισσότερα… Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι εργάζονται για την αύξηση του εμπορίου βάση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, να προσπεραστούν τραπεζικές δυσκολίες και για περισσότερες διευκολύνσεις στις διόδους…  Αύξησαν το εμπόριο «μεταξύ των δύο πλευρών» της ταχίνης, ελαιόλαδου κ.τ.λ, ΄Ηδη έσπασαν  το ρεκόρ, είπε,  για εμπορία στη Πράσινη Γραμμή! Και επαίνεσε τα  «δι-κοινοτικά κατορθώματα». Αλλά ούτε λέξη για τον Ελέφαντα στο δωμάτιο. Τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή ως αποτέλεσμα δυο τουρκικών εισβολών του 1974…

Σε όλη την 11λεπτη ομιλία του έκανε ξεκάθαρο το στόχο και σκοπό του ιδίου και του ΟΗΕ, εννοείται και χωρών τα συμφέροντα και σχέδια των οποίων βρίσκεται στη Κύπρο να προωθεί. Εκπρόσωποι των οποίων παρόντες εκεί. Προσαρμοσμένος στην τουρκική ορολογία και πολιτική μη αναγνώρισης της ΚΔ.   Τόνισε ενδεικτικά ότι όσο περισσότερο μεγαλώνει η επαφή και το εμπόριο μεταξύ «των δύο πλευρών» τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουν οι «ηγέτες» να φθάσουν σε συμφωνία για το Κυπριακό!

  • Εκείνο που εννοούσε σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα διαίρεσης που υιοθέτησαν τα ΗΕ, είναι το ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν δέχονται  ακόμα  τη «λύση» τους, και αυτό δυσκολεύει τους «ηγέτες» μας. Ευελπιστώντας τα πολλά λεφτά θα τους πείσουν!
  • Η δε αναφορά του σε «δύο πλευρές» είναι μια φράση που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να αποφεύγει να αναφερθεί στην Τουρκία, ως την εισβολέα και την Κυπριακή Δημοκρατία ως το θύμα στην συνεχιζόμενη κατοχή).

Δεν πτοήθηκε μιλώντας στο έδαφος της ΚΔ που τον φιλοξενεί, να μην εκφράσει μία λέξη για την τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ούτε μια φορά σε ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ούτε μια λέξη για τις 40,000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, τους Έλληνες εκτοπισμένους και τις κλεμμένες τους περιουσίες στην «άλλη πλευρά», τις χιλιάδες των Τούρκων κουβαλητών εποίκων από την Τουρκία  στην «άλλη πλευρά», παραβιάζοντας τόσο τα Άρθρα 49 και 147 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης του 1949 όσο και τα ψηφίσματα  του ιδίου του  οργανισμού που τον διόρισε, 541/1983 και 550/1984.  Περιφρονώντας τη θέληση του λαού της ΚΔ,  που πληρώνει αδρά για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  και που δεν  δέχεται την αναγνώριση των κατεχομένων μας εδαφών,  με την επιτήδεια τους «επανένωση» που σημαίνει ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της κατοχής και διάλυση της ΚΔ. 

Η ομιλία του φανέρωσε για ακόμα μια φορά την ουσιαστική και εμφανή αδυναμία και άρνηση του ΟΗΕ (στην προσέγγιση του Κυπριακού) να αναγνωρίσει ΑΝΟΙΚΤΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ της μισής μας πατρίδας, ονόματι ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Ούτε λέξη ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο Περί Διεθνών Εγκλημάτων, και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Ως αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Έθνη έχασαν την αξιοπιστία τους και έχουν θάψει όλα αυτά . Με αποτέλεσμα να υιοθέτησαν μια κουλτούρα βουτηγμένη στην ατιμωρησία και στο αίμα των θυμάτων της κατοχής που τώρα περιλαμβάνει και ξένους  υπηκόους που έπεσαν θύματα βάρβαρων πρακτικών όπως την ανθρώπινη εμπορία και παιδιών και βία εναντίον των γυναικών που δρα αχαλίνωτη στα κατεχόμενα.  Τίποτα από όλα αυτά δεν ανέφερε… 

Εν τη παρουσία, ειρωνικά,  και πολλών δικών μας κυβερνώντων και παραγόντων, και του Υπουργού  Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, υπέρμαχου των περιβόητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Που προώθησε πρόσφατα προς τους Τούρκους (και του τα πέταξαν στα μούτρα) ευθυγραμμισμένος με τον επιτήδειο Καναδό και όσους ξένους  βρίσκονται πίσω του…Άραγε να ρωτήσουμε αν η ΚΚ παραπονέθηκε για την ομιλία του κ. Κόλιν Στιούαρτ ή είναι άδικος κόπος;

Το ξεκίνημα/ξεκλείδωμα από εκεί που έμεναν στο Κραν Μοντανά

 

Εν τω μεταξύ οι τρείς επικρατέστεροι υποψήφιοι Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρόγιαννης υποστηρίζουν ξεκίνημα από εκεί που έμεναν στο Κραν Μοντανά και διαπραγμάτευση του πλαισίου Γκουτέρες, πρόνοια του οποίου υποστηρίζει το πρώτο λόγο να έχει ο παράνομος χρήστης των κατεχόμενων περιουσιών των Ελλήνων. (Άρθρο Θεόφιλου Θεοφίλου, Πρέσβη ε.τ. 22.1.2023 «Φιλελεύθερος»)   Αυτά ουδόλως συνεπάγονται ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

Παράλληλά ο  Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής προειδοποιεί ότι θέλει (εννοείται το Φόρειν ΄Οφις) τον επόμενο πρόεδρο της ΚΔ να είναι θαρραλέος με πολλά δώρα στους Τούρκους.  (Βλέπε άρθρα στο τέλος Κώστα Βενιζέλου, Φανούλας Αργυρού και Σάββα Ιακωβίδη).

Ο «κλειδωμένος» χάρτης μας στη Γενεύη  βρίσκεται στη Λευκωσία

Οπόταν όποιος εκλεγεί πρόεδρος   θα πρέπει πρωτίστως να δημοσιοποιήσει στο λαό τον «κλειδωμένο» χάρτη και όσους άλλους χάρτες πήραν μαζί τους στα ελβετικά  θέρετρα.  Εφόσον η νυν κυβέρνηση της ΚΔ δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της για διαφάνεια και ενημέρωση του λαού. Ο “original” χάρτης (χάρτες)  με πολλά προφανώς αντίτυπα βρίσκεται στη Λευκωσία όπου ετοιμάστηκε.

14 χάρτες ανταποκρινόμενοι στο 29.2% που πρότειναν οι Τ/κ

Σημειώνω το πρωτοσέλιδο της «Σημερινής» 11.1.2017 «ΧΑΡΤΕΣ αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι …η ε/κ πλευρά έχει ετοιμάσει 14 εναλλακτικούς χάρτες, που ανταποκρίνονται στο 29.2% που προτείνει η τ/κ πλευρά…»

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην Ελληνική Κυπριακή  Αδελφότητα Λονδίνου  24 Νοεμβρίου 2022 και σε ερώτηση της γράφουσας για τον  «κλειδωμένο» από τον ΟΗΕ χάρτη μας,  είπε:   «… Έχουμε το δικό μας χάρτη φυσικά, γιατί ο δικός μας χάρτης έγινε από την ομάδα, την αρμόδια ομάδα για το εδαφικό, ήταν μαζί μας στη Γενεύη και από το Κτηματολόγιο και από άλλες υπηρεσίες του κράτους, ναι, υπάρχει ο χάρτης που είχαμε δώσει». Όσον αφορά τη δημοσιοποίησή του «…αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχει καμία ισχύ ο χάρτης γιατί τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ο συγκεκριμένος χάρτης δεν έχει σήμερα οποιαδήποτε ισχύ».

Αντιθέτως, τώρα όσο ποτέ επιβάλλεται η δημοσιοποίησή του. Για  να δει ο λαός τι παραχωρήσεις έγιναν ήδη με τον χάρτη που άφησαν στη Γενεύη. Ειδικά όταν και οι τρείς επικρατέστεροι … υπόσχονται στον Γκουτέρες και τους προϊστάμενούς του ότι θα συνεχίζουν από εκεί που έμειναν στη «Διάσκεψη για την Κύπρο» στη Γενεύη/Μον Πελεράν/ Κραν Μοντανά.

Δημοσιοποιείστε πια κ. Ιωάννη Κασουλίδη και επικρατέστεροι, τον χάρτη που δώσατε εν αγνοία του λαού,  να δούμε  που πράγματι μείνατε. Τι δωρίσατε στους Τούρκους και τι έμεινε να δώσετε ως νέα δώρα/κίνητρα,  κατά τον Βρετανό Ύπ. Αρμοστή Ιρφάν Σιντίκ. Έχουμε το δικαίωμα αυτό και με τον Περί Δικαιώματος Πρόσβασης σε Πληροφορίες που Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2017(184(1)2017).

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 29/1/2023

https://www.onisilos.gr


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου