Διπλός ρόλος για τους «Κεραυνούς» με τα F-16 Block 30: Και δάσκαλοι για τα νέα γεράκια και αποστολές αεράμυνας

Τα F-16 Block 30 της 330 Μοίρας “Κεραυνός” είναι τ’ αεροσκάφη που έχουν κλείσει σχεδόν 35 χρόνια καθημερινής παρουσίας στον ουρανό του Αιγαίου, ενώ η Μοίρα έχει γράψει ίσως τις περισσότερες ώρες αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία
 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Στη γενικότερη αναδιάταξη της Πολεμικής Αεροπορίας ένα ακόμη σχέδιο αφορά στην περαιτέρω αξιοποίηση του στόλου των 32 F-16 Block 30 της 330 Μοίρας «Κεραυνός».

Ανάμεσα στις εισηγήσεις, και αφού αναλύθηκαν εκτενώς οι περιπτώσεις, φαίνεται πως υπερτερεί η πρόταση της σταδιακής μετατροπής των απολύτως αξιόπιστων μαχητικών στην πλατφόρμα που θα γίνει ο «δάσκαλος» για τα νέα γεράκια που προορίζονται να πετούν με τα υπερσύγχρονα F-16 Viper αλλά και τα F-16 Block 50 “M”, δηλαδή σαν τα σημερινά Advanced.

Οι προτάσεις που επεξεργάζονταν καιρό τώρα στο αεροπορικό Επιτελείο είχαν να κάνουν με εκσυγχρονισμό, την μετατροπή τους σε πλατφόρμες μετεκπαίδευσης ιπταμένων, αμέσως μετά την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα ή αλλαγή του ρόλου τους από κυρίως αναχαιτιστές σε μοίρα κρούσης.

Η τελευταία προϋπέθετε τουλάχιστον ορισμένες αλλαγές οι οποίες όμως εφόσον ξεκινούσε ένα τέτοιο πρόγραμμα, η μια θα έφερνε την άλλη και το κόστος θ’ απογειώνονταν.

Το θέμα του εκσυγχρονισμού απαντάται στο τέλος της προηγούμενης πρότασης ενώ στο επίπεδο του σχεδιασμού για το μέλλον ήδη έχει σταλεί, έστω και καθυστερημένα, η LOR για τα F-16 Block 50 στις Ηνωμένες Πολιτείες που με αυτή αποκτούν δυνατότητες σαν των σημερινών F-16 που επιχειρούν από την 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου.

Εκείνο που μένει από τα παραπάνω είναι ο ρόλος του «Σμήνους Μετεκπαίδευσης» για έναν αριθμό αεροσκαφών. Και παράλληλα θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον ρόλο για τον οποίο έχουν γίνει γνωστά, αν και βεβαίως όσο η τεχνολογία προχωρά, ο ρόλος της αναχαίτισης με τα υφιστάμενα ηλεκτρονικά συστήματα των F-16 Block 30 δεν βοηθά και τόσο πολύ.

Και όσο τα «30άρια» ακόμη πετούν- κι όπως φαίνεται θ’ αντέχουν για πολλά ακόμη χρόνια- η μοίρα «Κεραυνός» συνεχίζει με διαθεσιμότητες που ζηλεύουν όλες οι υπόλοιπες μοίρες που διαθέτουν μαχητικά αεροσκάφη.

Τα «γεράκια» της 330 Μοίρας πετούν με τα πρώτα F-16 που προμηθεύτηκε η Ελλάδα και αποδεικνύουν κάθε μέρα, σχεδόν 35 χρόνια μετά, πως η ποιότητα της εκπαίδευσης φέρνει την αεροπορική ανωτερότητα έναντι των καθημερινών εναέριων εισβολέων της τουρκικής αεροπορίας, η οποία -όπως είναι γνωστό- αιμορραγεί στο θέμα των διαθεσιμοτήτων.

Το ζήτημα του «Σμήνους μετεκπαίδευσης» είναι η ιδέα που μετατρέπει κατά μια έννοια την 330 Μοίρα στο μελλοντικό εναέριο φυτώριο των ιπταμένων των F-16. Πρόκειται όπως σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές μια πρόταση η οποία ωριμάζει ολοένα και περισσότερο, εδώ και αρκετά χρόνια.

Μάλιστα, ιπτάμενοι που ανδρώθηκαν μέσα από τις μοίρες των μαχητικών F-16 και συνεχίζουν ακόμη και στην ανώτατη ιεραρχία, στηρίζουν αυτή την πρόταση από την ώρα που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητες του δυνητικού αντιπάλου και πως αυτές υπερκαλύπτονται από συγκεκριμένους τύπους των σημερινών αεροσκαφών του τύπου.

Τη «βαριά» δουλειά του Σμήνους Μετεκπαίδευσης που σήμερα υπάρχει σε κάθε Πτέρυγα Μάχης, θα την αναλάβουν τα «30άρια» και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί πηγαίνοντας μετέπειτα στα Viper & Block 50 “M”, θα χρειάζονται κατά πολύ λιγότερες ώρες μέχρι να μάθουν τα ηλεκτρονικά, τους φακέλους όπλων, την χρήση των ατρακτιδίων κι όλα εκείνα που θα τους μετατρέψει σταδιακά σε «θηρευτές».

Η γενική προσαρμογή ιπταμένου, επισημαίνεται από αξιόπιστες πηγές, είναι δύσκολο να γίνεται απευθείας στα Viper και τα Block 50 “M”, σπαταλώντας πολύτιμες πτητικές ώρες πλατφορμών που έχουν μετατραπεί σε swing role αεροσκάφη.

Και εφόσον δούμε αυτή την σταδιακή μετατροπή, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως σπάει κι ένα άλλο «απόστημα», το να υπάρχουν πολεμικές μοίρες που ξέρουν μόνο από καλή αναχαίτιση…

https://hellasjournal.com/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου