Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να αποδείξει ότι είναι πραγματικός Πλανητάρχης: Μπορεί να σώσει τους Κούρδους από τον Ερντογάν; (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τα πράγματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κατοχικής Τουρκίας, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει. Βρίσκονται απέναντι και το γνωρίζουν σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης. Τι θα ακολουθήσει απ’ εδώ και πέρα;

Ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να ισοπεδώσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής, τους αντάρτες των YPG, που μαζί με τους Άραβες συμμάχους τους, νίκησαν σε όλα τα μέτωπα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και έσωσαν την τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Από τη μία θεωρεί τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας «ένα αυταρχικό ηγέτη», ο οποίος πρέπει «να πληρώσει ένα τίμημα» για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, το οποίο ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσει. Από την άλλη, πρέπει να σώσει τους Κούρδους, όπως έχει υποσχεθεί στους ηγέτες τους…

Για το μείζον θέμα των S-400, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε με την απειλή ότι οι κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA θα μπορούσαν να επεκταθούν για την Τουρκία, αλλά στην Άγκυρα ούτε που ίδρωσε το αυτί τους. Για να μην εισβάλουν απαιτούν «ζώνη ασφαλείας» δεκάδων μιλίων από τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Θα δεχθεί τον εκβιασμό ο Λευκός Οίκος;

  • Βασικά ο Αμερικανός πρόεδρος είναι παγιδευμένος ανάμεσα στη χρήση -εκ μέρους των Τούρκων- του αμερικανικού πολεμικού υλικού εναντίον των συμμάχων του, των Κούρδων της Συρίας και της απαράδεκτης και λανθασμένης απόφασης του, για να εξευμενίσει τον Ερντογάν, να του πουλήσει τα μαχητικά F-16.

Ο Τούρκος πρόεδρος τα απαιτεί για να παραμείνει δήθεν στη Δύση, από την οποία έχει φύγει προ πολλού και μάλιστα απορρίπτει κάθε σκέψη να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Κούρδων και εναντίον της Ελλάδας.

Μέχρι της στιγμής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει εγκρίνει την πώληση των F-16 και δεν έχει αποστείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο για έγκριση.

Οι επαφές που έγιναν μεταξύ της κυβέρνησης και των νομοθετών φανέρωσαν τις μεγάλες διαφωνίες των βουλευτών και των γερουσιαστών με τον Λευκό Οίκο. Επίσης είναι ορατή η διαφαινόμενη ρήξη του κ. Μπάιντεν με γνωστούς και ισχυρούς Δημοκρατικούς νομοθέτες οι οποίοι ανακοίνωσαν την άρνηση τους να επιτρέψουν την πώληση των αμερικανικών μαχητικών.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι έχει στην τσέπη του το βέτο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Είναι θέμα τιμής και ο Τούρκος πρόδρος τον βοηθά εξαιρετικά με τις παράνομες πράξεις του.

Τι θα επιλέξει ο κ. Μπάιντεν; Να βοηθήσει τον Ερντογάν ή να διχάσει το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη για να κυβερνήσει με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή; Δεν είναι εύκολο να δοθεί μία απάντηση, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να έχει αποφασίσει να υλοποιήσει την απειλή του και να «καθαρίσει» τους Κούρδους της Συρίας.

Όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόδωσε τους πιο γνήσιους συμμάχους της Αμερικής στη Συρία, ο κ.  Μπάιντεν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του λέγοντας ότι «είναι ο πιο απερίσκεπτος και ανίκανος αρχιστράτηγος που είχαμε ποτέ». Επιτέθηκε επίσης και εναντίον της Τουρκίας.

  • Το 2015, σαν αντιπρόεδρος, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει στον Μασούντ Μπαρζανί, τότε πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν ότι «στη ζωή μας θα δούμε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν».

Ο κ. Μπάιντεν είπε και άλλα πολλά και έδωσε έωλες(;) υποσχέσεις στους Κούρδους. Θα κρατήσει το λόγο του ή θα τους πουλήσει και αυτός, όπως οι προηγούμενοι πρόεδροι της Αμερικής.

Ο κ. Μπάιντεν μπορεί να χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να αποδείξει ότι είναι πραγματικός Πλανητάρχης στην περίπτωση που ο Ερντογάν εισβάλει στη βόρεια Συρία. Ήδη έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι ηγέτες των YPG βρήκαν καταφύγιο στην αμερικανική στρατιωτική βάση της Συρίας για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων.

Χθες, δίπλα στη βάση έπεσαν δύο πύραυλοι, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι δράστες, αν και δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι εκτοξεύθηκαν από την πλευρά της Τουρκίας.

Πάντως, ο κ. Μπάιντεν έχει εκτεθεί με την προσωπική του υπόσχεση προς τον Ερντογάν για να του πουλήσει τα F-16. Από το θέμα αυτό θα κριθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις στη συνέχεια. Το μόνο «σωσίβιο» του Αμερικανού προέδρου είναι το Κογκρέσο. Αν οι νομοθέτες απορρίψουν την πώληση, ο κ. Μπάιντεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί στον Ερντογάν ότι ο ίδιος ήθελε αλλά οι βουλευτές και οι γερουσιαστές τον «πρόδωσαν»…

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου. Αυτό που του απομένει, λένε στην Ουάσιγκτον -και πρέπει άμεσα να το απορρίψει- είναι να επιτρέψει σιωπηλά στον Ερντογάν να κτυπήσει τους Κούρδους, με κίνδυνο να χάσει το παιγνίδι στην ευρύτερη περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος, στο μεταξύ, θα έχει προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν…

Η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει όλες τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, θα επιτρέψουν μία άλλη εισβολή: Την τουρκική, εναντίον της Συρίας. Θα χάσουν όλα τα «δίκια» τους και ουδείς πλέον θα τους πιστεύει. Άλλωστε η προδοσία του Αφγανιστάν είναι πολύ φρέσκια…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
  • https://hellasjournal.com/

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου