Aποφασιστικό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία για τα 12 ν.μ.: «Πηγή εντάσεων και αστάθειας η παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου»

 


Αποφασιστικό μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της, πάντα στη βάση της UNCLOS, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην έναρξη του χαιρετισμού του στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής της ΕΕΔΔΔΣ «40 χρόνια από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Montego Bay 1982», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη σημασία της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), στην οποία η Ελλάδα αποδίδει ύψιστη σημασία, όπως τόνισε.

«Η Σύμβαση μπορεί να ονομαστεί και “Σύνταγμα των ωκεανών”, και ο χαρακτηρισμός αυτός δεν συνιστά μία λεκτική υπερβολή. Όπως διαπίστωσα και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ασία, είναι χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, πολλοί Ασιάτες ομόλογοί μου. H UNCLOS είναι ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, εγγύηση σταθερότητας και νομιμότητας στις δραστηριότητες των κρατών στη θάλασσα» επισήμανε.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε ότι η UNCLOS αποτελεί την πυξίδα, το «Ευαγγέλιο» της εξωτερικής μας πολιτικής. «Πάνω από 165 χώρες την έχουν ήδη επικυρώσει. Και ακόμα και χώρες που δεν το έχουν κάνει, όπως οι ΗΠΑ, καλούν για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της. Η UNCLOS αποτελεί μέρος του εθιμικού Δικαίου».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα ακολουθώντας τους κανόνες της Σύμβασης, η χώρα μας προέβη τα τελευταία χρόνια σε ένα σύνολο εθνικά σημαντικών και ευεργετικών ενεργειών και δήλωσε περήφανος που συμμετείχε σε αυτές τις ενέργειες.

«Στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία τον Ιούνιο 2020. Στη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τον Αύγουστο 2020» προσέθεσε.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου