Αναδρομικά συνταξιούχων: Κερδισμένοι όσοι προσέφυγαν δικαστικά για τις περικοπές Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016

 


Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν αλλά και όσων οι προσφυγές εκκρεμούν σχετικά με τα αναδρομικά που αφορούν στις περικοπές επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση. Βασική αιτία η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που οδηγεί την κυβέρνηση στην λήψη μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξανεμίζοντας τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια.

Αν και ακόμα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα μιας ευχάριστης έκπληξης για το σύνολο των συνταξιούχων, τα αναδρομικά θα μπορέσουν να τα εισπράξουν περίπου 250.000 οι οποίοι κατέθεσαν αγωγή έως το τέλος Ιουλίου του 2020, οπότε τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα αναδρομικά εισπράξει το σύνολο των συνταξιούχων, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ.  

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί αλλά και οι κληρονόμοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2023.

Για παράδειγμα για αναδρομικά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν το 2021 τα οποία αφορούν το έτος 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου.   Οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν σχετικής αίτησης, να ρυθμίσουν τις οφειλές που προκύπτουν από φόρο εισοδήματος σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εντόκως.

Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται, πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ

https://www.naftemporiki.gr/



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου