Ήταν καιρός: Η Δανία έχασε τη μάχη για τη φέτα στο Δικαστήριο της Ε.Ε., πρέπει να συμμορφωθεί τώρα…

 

Νίκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία το 2019 προσέφυγε -με τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου- κατά της Δανίας για την εξαγωγή τυριού με την ονομασία «φέτα» σε τρίτες χώρες, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, (κείμενο Eddy Wax). 

Η Δανία υποστήριξε ότι η γεωγραφική ένδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) δεν κάλυπτε τον τομέα των εξαγωγών, κάτι με το οποίο διαφώνησε το Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η δανική κυβέρνηση έθεσε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Ελλήνων παραγωγών σε δίκαιο εισόδημα, ενώ υπονόμευσε με τη στάση της τη θέση της ΕΕ σε συνομιλίες με εμπορικούς εταίρους με τους οποίους διαπραγματεύεται την προστασία ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών.

Η νομική οδύσσεια της «φέτας» ξεκίνησε προ εικοσαετίας όταν χώρες όπως η Δανία, η Γαλλία, και η Γερμανία προσπάθησαν να ματαιώσουν τα σχέδια της ΕΕ να προστατεύσει την ονομασία.

Η Ελλάδα κέρδισε όταν η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φέτα αποτελεί μοναδικό ελληνικό προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης το 2002.

Η Δανία οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: Politico, Eddy Wax – Feta accompli: Denmark loses Greek cheese fight at top EU court

https://hellasjournal.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου