Μάζεψε τον συνέταιρο σου Μπαχτσελί, το μήνυμα του Μαξίμου στο τουρκικό Παλάτι: Γελοίοι, ισχυρίζονται ότι τα 3/4 της Κρήτης τους ανήκουν

 


Δημοσιεύθηκε κείμενο στο πρακτορείο Associated Press, σχετικά με την αντίδραση μέσω Twitter του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την κοινοποίηση παράνομου χάρτη του Αιγαίου από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον εθνικιστή σύμμαχο του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όπου εμφανίζονται ως τουρκικά μια σειρά από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν αυτός ο χάρτης αποτελεί επίσημη τουρκική πολιτική.

«Προσέξτε καλά αυτόν τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλα αυτά τα νησιά “απορροφημένα” από την Τουρκία. Ένα παραλήρημα από τους εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Ακόμη μία πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος; Ο πρόεδρος Ερντογάν οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στις γελοιότητες του μικρότερου κυβερνητικού του εταίρου» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter o πρωθυπουργός.

Το δημοσίευμα αναφέρεται συνοπτικά στις ελληνοτουρκικές “διαφωνίες” -(σ.σ.: πρόκειται για παράνομeς διεκδικήσεις της Τουρκίας- υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν φτάσει στο όριο ένοπλης σύγκρουσης τρεις φορές τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Κατά την τελευταία διετία, οι σχέσεις έχουν και πάλι ενταθεί. Ο χάρτης ήταν δώρο των Γκρίζων Λύκων στον Μπαχτσελί, τον εθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του Τούρκου προέδρου, λέει το πρακτορείο.

Οι Γκρίζοι Λύκοι ανέβασαν στο Twitter φωτογραφία του χάρτη «για να δείξουμε -όπως υποστήριξαν οι ανθέλληνες εθνικιστές- τα σύνορα της εθνικής συνείδησης των νησιών μας, όπου κυμάτιζε για εκατοντάδες χρόνια η ένδοξη τουρκική σημαία, αλλά αυτά σφετερίστηκαν από την Ελλάδα», όπως ισχυρίστηκαν χωρίς στοιχεία και αποδείξεις.

Πληροφορίες από: Associated Press – Greek PM slams map showing major Greek islands as Turkish

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε μια νέα προκλητική κίνηση, προϊόν ανιστόρητης προπαγάνδας, προχώρησε χθες η τουρκική ιστοσελίδα TR Haber, η οποία επικαλούμενη δηλώσεις απόστρατου αξιωματικού της Τουρκίας, ανέφερε ότι τα 3/4 της Κρήτης τους ανήκουν και μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά.

«Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά νησιά που ανήκαν στους Τούρκους στο Αιγαίο έμειναν απροσδιόριστα ως προς το νομικό τους καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δωρίστηκαν στους Έλληνες από τις κυρίαρχες δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει ότι η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε στο κενό για έναν αιώνα μετά τον πόλεμο, δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί», επισημαίνει.

Συνεχίζει δε την απρόκλητη προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας τονίζοντας ότι η Συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». «Αυτά τα συμμαχικά κράτη που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις 4 χώρες στα χαρτιά, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση διεκδικώντας ολόκληρο το νησί», υπογραμμίζει.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απόστρατου συνταγματάρχη Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος δήλωσε ότι «τα 3/4 της Κρήτης είναι το δικαίωμα αυτού που μετέφερε το νησί σε αυτές τις χώρες. Οθωμανικό Κράτος, είναι η Δημοκρατία της Τουρκίας.Ήδη το 1913, καμία από τις συμφωνίες σχετικά με τη μεταφορά των 14 νησίδων γύρω από την Κρήτη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν τηρήθηκε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άρθρο στη Συμφωνία του Λονδίνου που να αναφέρει ότι η Κρήτη εγκαταλείφθηκε στην Αθήνα. «Στην Ελλάδα δόθηκε το ένα τέταρτο της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους. Πουθενά στην επακόλουθη Συμφωνία των Αθηνών δεν υπάρχει δήλωση ότι η Κρήτη αφέθηκε στην Ελλάδα. Μόνο ένα έχει επιβεβαιωθεί ότι ανήκει στην Ελλάδα», επισήμανε.

Σημειώνοντας ότι τα 3/4 της Κρήτης και των γύρω νησιών Γαύδος, Ντία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι θα πρέπει να εκκενωθούν άμεσα, ο Γιαλίμ τόνισε ότι η αεροπορική βάση του Ηρακλείου και η περιοχή όπου τοποθετήθηκαν οι S-300 στο νησί παραμένουν στην τουρκική πλευρά της Κρήτης.

«Η Κρήτη, που ουσιαστικά βρισκόταν υπό ελληνική κατοχή, έχει μετατραπεί σε φρουρά των ΗΠΑ, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Με το κατοχικό κίνημα στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Έλληνες διέπραξαν γενοκτονία κατά των Τούρκων, που αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού του νησιού. Δεν υπάρχει ίχνος Τούρκων στην Κρήτη, η οποία ήταν μια τουρκική γη που χρησίμευε ως γέφυρα μεταξύ Ανατολίας και Αφρικής μέχρι τα τέλη του 1800», πρόσθεσε.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ανυπόγραφο δημοσίευμα στην ενημερωτική ιστοσελίδα LOOK TRAVELS με τίτλο “Σύμμαχος του Erdoğan προωθεί χάρτη που δείχνει τα ελληνικά νησιά ως τουρκικά” αναφέρεται στο χάρτη που έδειξε προχθες ο Bahçeli και στον οποίο πολλά νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, εμφανίζονται ως τουρκικά.

Επικαλούμενο την εφημερίδα Καθημερινή το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ενέργεια αυτή θεωρείται “επιθετική” και “προκλητική”.

Αυτό αποτελεί «μέρος μιας κλιμάκωσης της ακραίας τουρκικής ρητορικής στην οποία γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά», ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η Αθήνα αναμένει άμεση και δημόσια καταδίκη αυτής της απαράδεκτης ενέργειας που θέτει υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: LOOK TRAVELS – Un allié d’Erdoğan promeut une carte montrant les îles grecques comme turques

https://hellasjournal.com


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου