Όταν ομιλεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ -και για τα F-16- πρέπει όλοι να τον ακούνε… Μήπως είναι ο λόγος της οργής του Ταγίπ Ερντογάν;

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι όταν μιλά ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) για θέματα εξωτερικής πολιτικής τον ακούει ο εκάστοτε ένοικος του Λευκού Οίκου. Και βεβαίως ο εκάστοτε υπουργός των Εξωτερικών.

Από τη στιγμή που τέθηκε το τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 καινούργιων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 μαχητικών ιδίου τύπου, που ήδη διαθέτει η Άγκυρα, η θέση του γερουσιαστή ήταν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό που υπογράμμιζε ήταν αυτό που θα έπρεπε να λέει ο Λευκός Οίκος και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη: ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις επιθετικές δραστηριότητές της εναντίον των γειτόνων της για να δικαιούται τα F-16.

Ο γερουσιαστής θέτει πάντα και το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400 και των κυρώσεων φυσικά. Πως μπορεί η Τουρκία να αγοράσει αμερικανικό πολεμικό υλικό όταν έχει τιμωρηθεί με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA;

  • Όπως γράφουμε σε άλλες στήλες, τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Μενέντεζ μίλησε στο συνέδριο του περιοδικού Economist στη Νέα Υόρκη και ήταν ξεκάθαρος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέφρασε την αντίθεση του στην πώληση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. Τελεία και παύλα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…

Υπογράμμισε κάτι που γνωρίζαμε αλλά στην Ελλάδα δεν δίνουν σημασία: ότι η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είναι αυτή που αποφασίζει για τις πωλήσεις όπλων. Και πρόσθεσε: «Το βλέπω πολύ δύσκολο να συμφωνήσω σε μια τέτοια εξέλιξη.”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε και στις άνευ προηγουμένου προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αποδοκιμάζοντας τις παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης. Είναι πλήρως ενήμερος για την «τουρκική δραστηριότητα». Η συνάντηση του ίδιου και άλλων νομοθετών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αποκαλυπτική. Την ίδια στιγμή, οι Ελληνοαμερικανοί φίλοι του γερουσιαστή τροφοδοτούν με σοβαρές πληροφορίες τους Αμερικανούς νομοθέτες.

Η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, είπε ο κ. Μενέντεζ, εκ μέρους της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της εισβολής σε χωρικά ύδατα είναι απαράδεκτη και θα επιφέρει συνέπειες. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην Τουρκία και να συνεχίσουμε την πίεση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρέπει να κρατήσουμε τη φράση ότι θα επιφέρει συνέπειες. Διότι στο τέλος, αντί να πάρει τα F-16, που όπως φαίνεται έχασε το παιγνίδι λόγω ακριβώς του γεγονότος ότι αρκετοί νομοθέτες επιμένουν στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στο τέλος μπορεί να υποστεί και νέες κυρώσεις.

Ο γερουσιαστής τόνισε και κάτι άλλο: ότι προέρχεται από την Τουρκία η μεγαλύτερη και εγγύτερη απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τόνισε, υιοθετεί προκλητική συμπεριφορά.

  • Ο κ. Μενέντεζ μίλησε και για το απαράδεκτο εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κύπρου. Ως γνωστό, έχει αρθεί μερικώς, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει για σοβαρό πολεμικό υλικό.

Το εμπάργκο, είπε ο γερουσιαστής, είναι μια αναχρονιστική πραγματικότητα. “Πρέπει να προχωρήσουμε, είπε, στην πλήρη άρση για να μπορέσει η Κύπρος να εκσυγχρονίσει την αμυντική ικανότητα της και να ενσωματωθεί περαιτέρω με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Νομίζω ότι οι σημερινές δηλώσεις του γερουσιαστή προμηνύουν εξελίξεις… Και εικάζω, διότι δεν έχω αυτή τη στιγμή τέτοια πληροφόρηση, ότι η «οργή» του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, πιθανότατα οφείλεται σε πληροφορίες που έχει στη διάθεση του, ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες θα απορρίψουν το αίτημα για την αγορά των F-16…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος μίλησε στο ίδιο συνέδριο του Economist.

Αλλά, το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του είναι η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Για πρώτη φορά υπουργός Άμυνας της Κύπρου θα επισκεφθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο. Και αυτή η επίσκεψη είναι εξαιρετικά σημαντική διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Αμερικανοί απαντούσαν αρνητικά σε κάθε αίτημα της Κύπρου. Ήταν απαράδεκτη η αμερικανική συμπεριφορά.

Εν πάση περιπτώσει. Ο κ. Πετρίδης θα έχει συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, την κ. Κάθλιν Χικς, ένα πολύ σημαντικό παράγοντα στο Πεντάγωνο. Θα συζητηθεί η αμυντική συνεργασία, η οποία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο πλευρές. Ο κ. Πετρίδης θα έχει συναντήσεις και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. 
https://ift.tt/CtP9FOU

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου