|
Ο νέος πύραυλος αντί-ραντάρ, AARGM-88E, ξεχωρίζει για το GPS που φέρει, το οποίο κάνει γεωεντοπισμό του στόχου του και ακόμη στην περίπτωση που σταματήσει η εκπομπή του εχθρικού ραντάρ, ο πύραυλος με τα στοιχεία που έχει περασμένα στο GPS είναι ικανός να πλήξει τον στόχο του με θανάσιμη ακρίβεια. Πηγή εικόνας: Hellasjournal |
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL
Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία δείχνουν ότι τα «γεράκια» του Αιγαίου διεκδικούν ευθέως τον τίτλο της πιο ισχυρής αεροπορίας στη Γηραιά Ήπειρο.
Μάλιστα βήμα- βήμα, όλες οι κινήσεις δείχνουν πως τα «μπλε φτερά» σε άμεσα μελλοντικό χρόνο, θ’ αποτελούν τη δύναμη αεροπορικής υπεροχής στη Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.
Και παράλληλα οι Αξιωματικοί που σχεδιάζουν το μέλλον στην Πολεμική Αεροπορία, με την πίεση που άσκησαν αλλά και τις ώρες που κατανάλωσαν εργαζόμενοι πάνω στο σχέδιο εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50, έδειξαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο από τον καθένα για την «work horse» αλήθεια στον ουρανό του Αιγαίου.
Και η κίνηση αυτή που έγινε πριν λίγες ώρες μέσω της επιτροπής εξοπλιστικών της Βουλής, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας της ραχοκοκαλιάς στον αεροπορικό στόλο διότι ο αριθμός των αεροσκαφών που δύναται να δράσουν δικτυοκεντρικά ανεβαίνει σημαντικά στα 121 F-16.
Και βέβαια το πρόγραμμα των 83 Viper, η απόφαση αναβάθμισης των Block 50 και ίσως μια ενδεχόμενη αναβάθμιση των Block 30, φέρνει πολύ πιο κοντά την λεγόμενη ομοιοτυπία, η οποία έχει να κάνει με τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών.
Τα σημερινά F-16 Block 50 και Block 30 είναι τα «άλογα κούρσας» τα οποία όμως θα πρέπει να περάσουν στη νέα δικτυοκεντρική εποχή- η αρχή έγινε με τα 50άρια- ώστε ο στόλος να είναι απολύτως διαλειτουργικός. Αυτά αποτελούν τα λεγόμενα «Work Horse» αεροσκάφη που με σχετικά χαμηλό κόστος, εκτός του ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα, είναι ικανά και για την καθημερινή «βρώμικη δουλειά».
- Με μικρή παρέμβαση αλλαγής υπολογιστή μάχης, εξηγούν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, στα Block 30 και την αναβάθμιση σε Advanced++ για τα Block 50, επιτυγχάνεται, μεγαλύτερη ομοιοτυπία στα οπλικά συστήματα και επίσης η αεροπορία θα έχει μαχητικά πολλαπλών ρόλων, που σε μια αποστολή, μετά την άφεση όπλων κρούσης, περνάνε σε αποστολές αέρος- αέρος.
Στον ουρανό του Αρχιπελάγους η παραβατικότητα των γειτόνων που καταγράφεται καθημερινά απαιτεί μόνιμη ισχυρή παρουσία, ενώ μελλοντικά- ακόμη κι αν αυξηθεί ο αριθμός των Rafale και φτάσουν στην Ελλάδα τα F-35- δεν μπορεί κανείς να στείλει αυτά τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής για αναγνώριση- αναχαίτιση.
Η αλλαγή του αεροπορικού τοπίου…
Και όπως όλα δείχνουν ο ουρανός της Αν. Μεσογείου μετατρέπεται σ’ ένα κοινό επιχειρησιακό και τακτικό τόπο συνάντησης σύμμαχων αεροποριών, με κοινά όπλα, κοινές πλατφόρμες, κοινές ιδέες και ασπασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Όμως σε αυτό τον ουρανό μπορούμε να καταγράψουμε, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, F-16, Rafale, Mirage 2000-5, ακόμη και F-35.
Οι τρεις από τις τέσσερις αεροπορικές πλατφόρμες βρίσκονται στον αεροπορικό στόλο και παράλληλα ο εκσυγχρονισμός που τρέχει δίνει την ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό αεροσκαφών να μπορούν να μεταφέρουν και να βάλουν, εφόσον απαιτείται, με τα σύγχρονα, «έξυπνα όπλα».
Μόλις πριν από 48 ώρες γράφαμε για την αποδέσμευση των πυραύλων Harpoon, κατά πλοίων επιφανείας και που με αυτή την προσθήκη η Ελλάδα και η Πολεμική Αεροπορία αποκτούν την επιλογή και των F-16 πέραν των Rafale F3R με τους πυραύλους Exocet.
- Παράλληλα όμως η επιτροπή εξοπλισμών ενέκρινε και το υπό-πρόγραμμα που αφορά το νέο πύραυλο Αντί- ραντάρ, τον AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM). Και με αυτό τον τρόπο, ύστερα κι από αυτή την αποδέσμευση η Ελλάδα γίνεται μέλος το club των χωρών που διαθέτουν το νέο HARM, όπου με αυτούς μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να κάνει πιο εύκολα, κορυφαίες αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας και όχι μόνο.
Έμπειροι ιπτάμενοι εξηγούν με νόημα, πως μπορεί ο Harpoon να έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας, πλην όμως ο AARGM-88E, ως αντί-ραντάρ πύραυλος, μπορεί να πλήξει τις υπερκατασκευές των πλοίων επιφανείας και τα ραντάρ τους που εκπέμπουν, ενώ στη συνέχεια να φτάσει το δεύτερο «κύμα» και με Harpoon ν’ αποτελειώσει μια ή και περισσότερες εχθρικές μονάδες στην θάλασσα.
Ο AGM-88E, με νέο πυραυλοκινητήρα που του προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια από αυτόν που ήδη υπάρχει στην πυριτιδαποθήκη της Πολεμικής Αεροπορίας, νέο αισθητήρα και νέο gps που δημιουργεί συνθήκες γεωεντοπισμού του στόχου, είναι ικανός ακόμη κι αν σταματήσει η εκπομπή του στόχου του, να τον πλήξει με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια.
https://hellasjournal.com
Πηγή
Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου