Τον χειμώνα στην Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να καταφύγουμε στο δελτίο: Ρωσική ενέργεια ή σκοτάδι και κρύο;

 


Tου ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική

Για πολλά νοικοκυριά, οι θερμάστρες αερίου θεωρούνται σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον, με χαμηλό κόστος συντήρησης και μια προσιτή εναλλακτική στο πετρέλαιο. Μόνο που και γι` αυτές, τον προσεχή χειμώνα το κόστος χρήσης θα αυξηθεί πολύ.

Η χονδρική τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου είναι σήμερα πάνω από 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), περίπου έξι με επτά φορές μεγαλύτερη από ότι ένα χρόνο πριν. Είναι θέμα χρόνου αυτές οι τιμές χονδρικής να γίνουν ακόμη πιο πολύ αισθητές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  • Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο προβλέψεις ως προς το επίπεδο που θα ανέβουν οι τιμές του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές. Ο άγνωστος Χ είναι η Gazprom και ο πρόεδρος Πούτιν: Πόσο θα μειώσουν την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αν δεν την διακόψουν εντελώς, κιόλας! Οι ειδικοί λένε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού της αερίου μέσω ρωσικών αγωγών και προσπαθεί να μειώσει γρήγορα την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές. Αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εστιάζουν προς το παρόν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά σχέδια, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο θα πρέπει να αποσυρθούν από το δίκτυο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Θα αντικατασταθούν από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που φυσικά καταστρέφουν το κλίμα.

Ο Τζέφρι Σκοτ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πίτερσον, εκτιμά ότι «το κλείσιμο των αγωγών δεν είναι αδιανόητο. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Σκότ στο «Street Signs Asia» του CNBC. «Οι Ρώσοι παίζουν με τον χρόνο.

Όσο περισσότερο υπάρχει εχθρότητα κατά της Ρωσίας, τόσο περισσότερο ο Πούτιν θα απειλεί και ίσως ενεργεί για να κόψει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Βλέπω ότι αυτό θα έλθει νωρίτερα, παρά αργότερα», πρόσθεσε.

  • «Οι ρωσικές προμήθειες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές LNG, τις αυξημένες προμήθειες από τη Νορβηγία και την Αλγερία, τη μετάβαση στα καύσιμα στον άνθρακα και τα μέτρα εξοικονόμησης»

Η απειλή είναι ότι θα υπάρξει διακοπή του φυσικού αερίου πριν γεμίσουν τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε άμεσο κίνδυνο αι αυτό θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σήμερα λίγο πάνω από το 50%. Ο στόχος είναι να έχουν αυξηθεί στο 80% ως την 1η Νοεμβρίου.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν αποκλείεται φέτος τον χειμώνα να χρειαστεί να καταφύγουμε στο δελτίο. Δυστυχώς, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν εστιασμένη στο φθηνό ρωσικό αέριο. Και τώρα φαίνεται ότι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική στη ρωσική ενέργεια είναι το… σκοτάδι ή το κρύο».

https://hellasjournal.com/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου