Διπλωματία βεληνεκούς 180 χλμ: Πράσινο φως για τους νέους Εxocet *To ΠΝ θέλει την ΤΠΚ Βλαχάκος μέχρι τον Σεπτέμβριο

 


Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «Βλαχάκος», το ταχύ σκάφος με το «βαρύ» όνομα, ενός εκ των ηρώων που έπεσαν στα Ίμια, για το Πολεμικό Ναυτικό είναι μια ανελαστική προτεραιότητα.

  • Το ναυτικό Επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το πολύ έως τον Σεπτέμβριο θέλει πάση θυσία να έχει τον «Βλαχάκο» στα χέρια του πληρώματος και σε εν πλω δοκιμές. Αξιωματικοί ομιλούν για ένα στοίχημα με τον χρόνο καθώς όλα αυτά που έχουν συμβεί με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, έκαναν το πρόγραμμα των νέων Ταχέων Σκαφών να καρκινοβατεί.

Η 7η Super Vita που έχει πέσει στο νερό αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται, όπως λένε πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, σε προχωρημένο στάδιο και μένει λίγο ακόμα πριν περάσει στα χέρια της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι πέραν από τις 7 Super Vita και παρά τα δυσεπίλυτα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα τις τραγικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των πλοίων, ο σχεδιασμός προχωρά για τουλάχιστον ακόμη δυο πυραυλακάτους ώστε να αντικατασταθούν οι παλαιότερες.

Με ταχύτητα που αγγίζει τους περίπου 36 κόμβους, οι νέες πυραυλάκατοι δίνουν άλλη δύναμη στο Αρχηγείο Στόλου. Με την «διπλωματία» του βεληνεκούς των 180 χιλιομέτρων, δηλαδή τους 8 πυραύλους Exocet Block III, το RAM των 21ος βλημάτων και τα Oto Melara/ Oto Breda, προσδίδουν ισχύ στο Πολεμικό Ναυτικό, περίπου ισάξια με μιας φρεγάτα.

«Φορτώνουν» Exocet

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πριν λίγες ώρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ένα από τα πιο σημαντικά υπό-προγράμματα που πήραν το πράσινο φως είναι η προμήθεια επιπλέον αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet για τις πυραυλακάτους της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Πηγές από το υπουργείο Εθνικής άμυνας σημείωναν πως κάποιοι εξ αυτών των πυραύλων προορίζονται ήδη για την πυραυλάκατο «Βλαχάκος», ώστε όταν παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, τα φονικά αντιπλοϊκά βλήματα να είναι έτοιμα να «κουμπώσουν» στο κατάστρωμα του πλοίου.

  • Παράλληλα σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές με αυτή τη νέα παραγγελία των Exocet οι φόρτοι αυτών των όπλων ανεβαίνουν σημαντικά, με ότι αυτό σημαίνει για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των Super Vita που φέρουν τους Exocet Block III.

Και οι αποφάσεις αυτές για την ενίσχυση με αυτό το όπλο, εκ μέρους της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι. Η ανάπτυξη του στόλου το 2020 και η διαχείριση της κρίσης έδωσε- τονίζουν στρατιωτικές πηγές- τη δυνατότητα στο ναυτικό Επιτελείο ν’ αξιολογήσει τα ισχυρά και τα τρωτά σημεία των Τούρκων.

Πέραν της μακραίωνης ναυτικής παράδοσης, έχει παράδοση και στην εισαγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών στο πεδίο του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου.

 

180 χλμ απάντηση….

Μια από αυτές είναι και οι πύραυλοι Exocet Block III οι οποίοι προσδίδουν τρομακτική ισχύ πυρός, ικανή να «κλειδώσει» στόχους πολύ πριν αυτοί εξέλθουν από τα στενά του Ελλήσποντου, όσο και από τους ναυστάθμους που έφτιαξαν οι Τούρκοι στα Μικρασιατικά παράλια.

Αλλά όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ακόμη και ο τουρκικός στόλος να είναι εν πλω στο πλαίσιο δημιουργίας ενός σημειακού επεισοδίου, η εμβέλεια του Exocet με τα 180 χλμ «kill» (σ.σ. ο κατασκευαστής δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια) δίνει τη δυνατότητα προσβολής από ασφαλείς για τα Ελληνικά πλοία αποστάσεις, διότι οι πυραυλάκατοι θα βάλλουν από σημεία εκτός εμβέλειας των εχθρικών όπλων.

 

  • Όμως οι Exocet δεν είναι μόνο για στόχους επιφανείας… Είναι το φόβητρο για προσβολή παράκτιων ή στόχων εντός της ξηράς. Και αυτό θεωρείται το στρατηγικό πλεονέκτημα του Exocet Block III, η δυνατότητα να μεταφέρει μια σημειακή κρίση εντός του εχθρικού εδάφους, βάλλοντας στρατιωτικούς κι όχι μόνο στόχους, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα και καταρρακώνοντας το ηθικό των επιτήδειων που θα επιχειρήσουν να ξεδιπλώσουν τις αναθεωρητικές βλέψεις τους…

 

Ο πήχης των τριών…

 

Την ώρα που γράφονταν το ρεπορτάζ, πληροφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο. Οι πληροφορίες που υπάρχουν και επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της Τετάρτης της Hellasjournal, λένε πως τρεις είναι οι «μνηστήρες» που πέρασαν τον πήχη της επιχειρησιακής αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού για τις κορβέτες.

Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία, δηλαδή Gowind, Doha & Sigma, βρίσκονται στον φάκελο που το Πολεμικό Ναυτικό που θα παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως δεν αποκλείεται να δούμε μια μικρή «παράταση» σ’ αυτό το σίριαλ που κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο. Προσδιορίζουν μάλιστα οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, αυτές να είναι περίπου στα μέσα Ιουλίου, πριν από δυο σημαντικά ταξίδια της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Πάντως όπως τονίζεται, το ναυτικό Επιτελείο όποιο από τα τρία πλοία αποτελέσει την τελική επιλογή και κόψει το νήμα, θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι και οι τρεις αυτές πλατφόρμες ικανοποιούν τις επιχειρησιακές ανάγκες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος!

 https://hellasjournal.com

 


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου