Τον Ιανουάριο του 2021 οι ηγέτες του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν μια κοινή δήλωση, γυρίζοντας σελίδα στις μεταξύ των δύο χωρών σχέσεις έπειτα από την απόφαση του σαουδαραβικού βασιλείου να τερματίσει το εμπάργκο προς το εμιράτο. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε ευχαριστήσει τότε το Κουβέιτ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμεσολάβησή τους, ενώ είχε κάνει λόγο για ένα αντιιρανικό μέτωπο.
«Σήμερα χρειάζεται να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην περιοχή μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις γύρω μας, ιδιαίτερα τις απειλές από το πυρηνικό πρόγραμμα του ιρανικού καθεστώτος, από το βαλλιστικό πυραυλικό του πρόγραμμα και τα καταστροφικά εγχειρήματα που αυτό και οι σύμμαχοί του υιοθετούν από τρομοκρατικές και αποσχιστικές δραστηριότητες»,είχε δηλώσει ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία και εν συνεχεία η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ και του επέβαλαν εμπάργκο, κατηγορώντας το για υποστήριξη της Αλ Κάιντα. Προκειμένου να άρουν τα μέτρα, παρουσίασαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα. Μεταξύ άλλων ζητούσαν από τη Ντόχα να παγώσει τις σχέσεις της με το Ιράν, να κόψει κάθε επαφή με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να κλείσει το τηλεοπτικό του δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Όπως ισχυρίζονταν, οι στενές σχέσεις του Κατάρ με την Τουρκία και το Ιράν υπονόμευαν την ασφάλεια της περιοχής.
Η πτώση της λίρας οδηγεί σε στρατολόγηση της Τουρκίας ενάντια στο Ιράν;
Τον Μάϊο του 2020, το άρθρο του «V» με τίτλο, Θα φέρει η πτώση της λίρας την στρατολόγηση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή;, σημείωνε, «όσο η Τεχεράνη αυξάνει τις επιθέσεις σε Αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, παρενοχλεί Αμερικανικά σκάφη στο Περσικό Κόλπο, και έχει φέρνει τον πόλεμο στα σύνορα του Ισραήλ, στις ΗΠΑ αυξάνονται οι φωνές για δράση. Ήδη η πολιτική που φαίνεται να υλοποιείται είναι τα αντίποινα σε πληρεξούσιους του Ιράν σε Συρία και Ιράκ, αλλά όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρά αντίποινα στην ενδοχώρα του Ιράν και σε στρατιωτικές βάσεις.Όμως όσο οι εξελίξεις τρέχουν, πολλοί θεωρούν ότι σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να εμπλακούν και άλλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ δημιουργούν ήδη έναν νέο “στρατό” στην Συρία και στην περιοχή του Ypg με 15.000 χιλιάδες άντρες. Όμως θέλοντας να εκτεθούν ακόμα λιγότερο, σχεδιάζουν την “στρατολόγηση” της Τουρκίας ώστε να αποτελέσει το κύριο χώρο αντίδρασης ενάντια στην Τεχεράνη.»
Και κατέληγε «αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα συμμετέχει η ίδια στρατιωτικά εναντίον του Ιράν, αλλά θα προχωρήσει σε μεγάλες διευκολύνσεις προς τις συμμαχικές δυνάμεις, πράγμα που είχε αποφύγει να κάνει στους δύο πολέμους του Κόλπου. Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των ΗΠΑ τα οποία μετέφεραν δυνάμεις στο Ιράκ.»
Ο «Αραβικός κλοιός» γύρω από το Ιράν ολοκληρώθηκε με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», με την νίκη των Αζέρων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, και η μόνη διέξοδος που απέμεινε στην Τεχεράνη είναι πλέον η Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τις συνεχιζόμενες διπλωματικές ήττες, και κυρίως την αποτυχία να εκδιώξει τους Ρώσους από τα Νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, την Συρία, έχει φέρει την Τουρκία σε μια δυσχερή θέση και το μόνο που απομένει είναι να γίνει χρήσιμη για τις δυνάμεις που αποκτούν ρόλο στην Μέση Ανατολή μετά την μερική αποχώρηση των ΗΠΑ.
Τα Rafale του Κατάρ στην Τουρκία
Οι συμβιβασμοί με όσους κατηγόρησε στο παρελθόν (ΗΑΕ,Αίγυπτος,Ισρα΄ήλ) είναι εντυπωσιακοί αλλά δεν μπορούν να παρουσιαστούν ως τέτοιοι στον τουρκικό λαό. Αντίθετα, με το Κατάρ η σχέση είναι διαφορετική και η συνεργασία μπορεί να παρουσιαστεί στα ίδια πλαίσια πριν τον συμβιβασμό με τον υπόλοιπο Αραβικό Κόσμο. Η συμφωνία για την παραμονή των Rafale και η εκπαίδευση με την Τουρκική πολεμική αεροπορία έχει ως βασικό σκοπό την αντιμετώπιση απειλών από την Ανατολή και τον Βορ΄ρά, και όχι από την Δύση.
Η αποστολή των Rafale στην Τουρκία είναι ίδια με αυτή που έχουν οι Νατοϊκοί Patriot στο Ιντσιρλίκ, την κάλυψη «κενού». Η Τουρκική πολεμική αεροπορία θα έχει τεράστια κενά τα επόμενα χρόνια, και όπως οι Νατοϊκοί Patriot καλύπτουν το αντιβαλλιστικό και αντιαεροπορικό κενό της τουρκικής αεράμυνας, έτσι και τα Rafale θα κληθούν να καλύψουν το κενό στην αεροπορική υπεροχή.
Οι εκτιμήσεις στην Ελληνική πλευρά πως τα Rafale θα βρεθούν στην Τουρκία για να αξιολογηθούν ώστε οι Τούρκοι να βρούνε τρόπο να αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά δεν έχουν βάση. Μάλιστα αν κάποιοι θα έπρεπε να ανησυχούν αυτοί είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι τον Απρίλιο του 2018 κατά την επ΄ίθεση στην Συρία μαζί με ΗΠΑ και Αγγλία, είδαν τα Rafale να περνούν απαρατήρητα όχι μόνο από την Συριακή αεράμυνα, αλλά και από αυτή των Ρώσων κάτι που τρόμαξε τους τελευταίους. Οπότε η «μελέτη» των Rafale του Κατάρ θα έχει ήδη αποκλειστεί από τους Γ΄άλλους.
Γαλλία και Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν από κοινού το Ιράν
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός το Σάββατο από τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο παλάτι Al-Salam στη Τζέντα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη διμερή συνεργασία και θέματα ενδιαφέροντος στην περιοχή και ο διάδοχος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον πρόεδρο.
Στο γεύμα παραβρέθηκε επίσης και ο διάδοχος του Μπαχρέιν, πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ.
Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας του Μακρόν στον Κόλπο, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ μεταξύ 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην από κοινού αντιμετώπιση του Ιράν και των προκλήσεων που δημιουργεί.
Πηγή
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου