Φθηνά & αξιόπιστα! Η Κύπρος εξετάζει την αγορά σερβικών πυραυλικών συστημάτων Tamnava μετά την αγορά των πυροβόλων NORA

 

Η Κύπρος εξοπλίζεται πυρετωδώς λόγω πιθανών τουρκικών προκλήσεων στο νησί

Σύμφωνα με σερβικό βίντεο και ΜΜΕ, που αναφέρουν Σέρβος αξιωματούχο της εταιρείας Yugoimport, ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών Tamnava με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262mm, παρουσιάζει τις δυνατότητες του στην Κύπρο  στο πλαίσιο προγράμματος ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με το defenceredefined.com.cy, ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων (ΠΕΠ-MLRS) Tamnava της Σερβικής Yugoimport, αποτελεί ένα ισχυρό σύστημα πυροβολικού αφού έχει την δυνατότητα εκτόξευσης ρουκετών τόσο 122 χιλ. όσο και των ισχυρότερων με διαμέτρημα 262 χιλ.

Το όχημα αυτό που παρουσιάστηκε στην αμυντική έκθεση στο Βελιγράδι το 2019, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και αυτόνομο σύστημα εξοπλισμένο με δέκτη εντοπισμού θέσεως GPS και σύστημα αδρανειακής πλοήγησης INS.

Η βασική έκδοση του συστήματος χρησιμοποιεί κάνιστρα εκτόξευσης (pods) μίας χρήσης. Το Tamnava σύμφωνα με τον κατασκευαστή του είναι ικανό να δέχεται 48 ρουκετες 122 χιλ (2 κάνιστρα Χ 24) ή 12 ρουκέτες 262 χιλ (2 κάνιστρα Χ 6) με επιπλέον αναχορηγία 48 ρουκέτες 122 χιλ.

Το όχημα αυτό μπορεί να μεταφέρει ταυτόχρονα και τα δύο είδη ρουκετών με το ένα κάνιστρο να είναι φορτωμένο με ρουκέτες των 122 χιλ και το άλλο με ρουκέτες των 262 χιλ. Φέρεται επί οχήματος KAMAZ 6560 8X8 το οποίο διαθέτει θωρακισμένη καμπίνα πληρώματος.

Βασικά Χαρακτηριστικά
    • Βεληνεκές: 70 Χλμ (262 χιλ) και 40 Χλμ (122 χιλ)
    • Πλήρωμα: 3 άτομα
    • Εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας -30 ° C έως + 50 ° C
    • Ρυθμός βολής: Ριπές με μεταβλητό χρόνο εκτόξευσης 0,3 έως 1,5 δευτερολέπτων (ανά διαστήματα 0,1 δευτερολέπτου)
    • Δυνατότητα βολής κατά βολής
    • Χρόνος προετοιμασίας για βολή: 120 δευτερόλεπτα
    • Χρόνος σύμπτυξης για αποχώρηση: 60 δευτερόλεπτα
    • Μέγιστο Βάρος συστήματος: 38 τόνοι

Η Σερβία αποτελεί μια καλή πηγή για φτηνό και κυρίως αποτελεσματικό εξοπλισμό για την Κύπρο, με στόχο την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων που πιθανότατα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2017, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε από τη Σερβία 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα (4 πυροβολαρχίες) NORA B-52 των 155 χιλιοστών.

Πρόκειται για πυροβόλα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε οχήματα 8Χ8 και διαθέτουν αυτόματο σύστημα γεμίσματος, έχοντας 36 βλήματα έτοιμα για χρήση, ενώ  μπορεί να βάλλει 11 βλήματα το λεπτό.

Το πυροβόλο επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 32 χλμ. με συμβατικό βλήμα Μ107 ενώ με βλήματα εκτεταμένου βεληνεκούς (ERFB-BB) το βεληνεκές αυξάνεται στα 41850 μέτρα, ενώ διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα κατεύθυνσης βολής με GPS.

Σημειωτέον ότι οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής ενισχύονται διαρκώς με οπλικά συστήματα που αντικαθιστούν παλαιότερα υποδεέστερων επιδόσεων, όπως το αυτοκινούμενο πυροβόλο T155 Firtina, που αντικατέστησε τα ξεπερασμένα Μ44Τ.

Η συγκεκριμένη αγορά και ένταξη του εν λόγω πυροβόλου στην Εθνική φρουρά αναβαθμίζει κατακόρυφα την ισχύ πυρός της, ενώ θέτει εντός βεληνεκούς το σύνολο σχεδόν των κατεχομένων και κυρίως το αεροδρόμιο Τύμπου, το οποίο χρησιμοποιείται από τους Τούρκους και που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικότερα από την Λευκωσία, καθώς και την Κερύνεια που απέχει 27 χιλιόμετρα από την Λευκωσία



Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου