Ελληνικές κινήσεις ίσως αφήσουν τους Tούρκους χωρίς νέα ιπτάμενα τάνκερ



 Με την πλάτη στον τοίχο η Άγκυρα βλέπει ως διέξοδο την Ρωσία

Σε μια κίνηση «ρουά ματ» είναι πολύ πιθανό να έχει καταλήξει η ελληνική πλευρά στέλνοντας τα τουρκικά σχέδια για ανανέωση του στόλου των ιπτάμενων τάνκερ στον κάλαθο των άχρηστων  ή… στην αγκαλιά της Ρωσίας και ως εκ τούτου μακριά από το ΝΑΤΟ και τους αμερικανούς, με ότι αυτό συνεπάγεται το μέλλον τουλάχιστον του Ερντογάν αν όχι όλης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΌΣΤΑΓΜΑ, η Αθήνα τόσο με τις διαπροσωπικές σε επίπεδο υπουργών, όπως του ΥΠΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με την κα Παρλί της Γαλλίας, όσο και σε επίπεδο αξιωματούχων υπουργείων και υπηρεσιών, θέτει θέμα προς το Παρίσι να βάλει φραγμό στα όνειρα της Άγκυρας για απόκτηση ιπτάμενων τάνκερ MRTT Airbus.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Γαλλία αντιλαμβανόμενη την επιθετικότητα της Τουρκίας και βέβαια τα δικά της συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι άρρηκτα δεμένα με την Ελλάδα και την Κύπρο, βλέπει μάλλον θετικά τις συζητήσεις αυτές με την ελληνική πλευρά. Αυτό που γίνεται τώρα προσπάθεια είναι να πειστεί και η γερμανική πλευρά της πολυεθνικής Airbus.

Αν ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή της Ελλάδας θα σημαίνει πως η Τουρκία θα χρειαστεί να αρκεστεί στα 7 υπάρχοντα ιπτάμενα τάνκερ KC-135, τα οποία η Άγκυρα έχει βάλει σε πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης. Το πρόγραμμα αυτό αν δεν πληγεί και αυτό όπως η τουρκική προσπάθεια για απόκτηση νέων F-16 μετά την αποτυχία με τα F-35, θα ολοκληρωθεί όχι νωρίτερα από το 2023. Το πρώτο από τα αναβαθμισμένα KC-135 είχε επιστρέψει στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι εργασίες σε αυτό συμπεριελάμβαναν ολοκληρωτική ανακαίνιση του εσωτερικού του αεροσκάφους με νέους πίνακες ελέγχου υγρών κρυστάλλων, αυτόματο πιλότο, αναβαθμίσεις των υπολογιστών και συνολικά εκσυγχρονισμό 63 κομματιών του αεροπλάνου.

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος κλειδί σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό κομμάτι του κόσμου» είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο ο Τζέϊμς Κόνλεϊ διευθυντής του αμερικανικού προγράμματος αναβάθμισης των αμερικανικών KC-135, στο οποίο έχουν ενταχθεί και τα τουρκικά αεροσκάφη του τύπου αυτού. Αυτή την περίοδο είναι στις ΗΠΑ το δεύτερο από τα 7 τουρκικά KC-135 για εργασίες αναβάθμισης.

Στην Άγκυρα πάντως στην παρούσα φάση φαίνεται πως αναζητούν λύσεις στο κυρίως π

ρόβλημα που είναι εκείνο των μαχητικών και όπως φαίνεται από ειδήσεις που έρχονται από την Ρωσία, μάλλον η Τουρκία έχει αρχίσει να βλέπει ολοένα και περισσότερο την πιθανότητα απόκτησης και ρωσικών μαχητικών να έρχεται πιο κοντά.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του διευθυντή της ρωσικής υπηρεσίας εξαγωγών Ντμίτρι Σουγκάγιεφ: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στην αποστολή των F-35 και F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι γνωστά. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία πιθανότατα θα στρέψει την προσοχή της στα στρατιωτικά μας συστήματα αεροπορίας. Νομίζω ότι σίγουρα θα ενδιαφέρονται για το Su-35.»

https://www.pentapostagma.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου