Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία με υποστήριξη τουρκικών drones- Βασ.Πολίτης

 

Από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 16 Νοεμβρίου, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν  έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση με πυρά πυροβολικού και χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από τουρκικά Drones  κατά της Αρμενίας, στα νότια της χώρας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Σιουνίκ.

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Υποναύαρχος ε.α

Η Ρωσία προέτρεψε με δηλώσεις αξιωματούχων της νωρίς το απόγευμα της μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος  Πούτιν της Ρωσίας  με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας

,τόσον την Αρμενία  όσο και το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους και να σταματήσει η ένοπλη σύγκρουση   στην οποία το Ερεβάν ανακοίνωσε ότι  μέχρι στιγμής 17 από τους στρατιώτες της σκοτώθηκαν, 12 αιχμαλωτίστηκαν και δύο συνοριακά φυλάκια της έχουν περιέλθει στα χέρια των Αζέρων. Όλο το απόγευμα της Τρίτης 16ηςΝοεμβρίου οι μάχες συνεχίσθηκαν με σφοδρότητα και πιθανόν να είναι χειρότερες από εκείνες του πολέμου  πέρυσι των 44 ημερών μεταξύ των αρμενικών δυνάμεων και του Αζερικού στρατού ,για την επικράτηση στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που είχε τουλάχιστον 6.500 ανθρώπους απώλειες  και κατέληξε τελικά  σε νίκη του Αζερμπαϊτζάν που πήρε το 30% των εδαφών του διαφιλονικούμενου θύλακα (που κατοικείται από Αζέρους ,αλλά ανήκει στην Αρμενία).

Η Ρωσία έχει μεγάλη  στρατιωτική βάση στην Αρμενία, καθώς και ειρηνευτική δύναμη (όπως κι η Τουρκία…) στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ για την επιτήρηση της (εύθραυστης, όπως αποδεικνύεται) ειρηνευτικής διαδικασίας. Το Αζερμπαϊτζάν με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ολοκλήρωση του πολέμου των 44 ημερών του 2020 κατά του Αρτσάχ  και πριν να προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας ανακωχής που υπέγραψε με την Αρμενία και τη Ρωσία, κήρυξε εκ νέου πόλεμο αδικαιολόγητα εναντίον της  Αρμενίας. Σκοπός της νέας αυτής επίθεσης, είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο που είχαν από κοινού εκπονήσει ο δικτάτορας Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν, με τον ομοϊδεάτη και προστάτη του Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν  που θέλει να καταλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν το νότιο – δυτικό τμήμα της Αρμενίας στην περιφέρεια Σιουνίκ, προκειμένου να ενωθούν Αζερμπαϊτζάν και Ναχιτσεβάν, ώστε να περάσει με ασφάλεια προς την Τουρκία ο αγωγός φυσικού αερίου των Αζέρων και να καταλήξει στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως αποκλείεται η μοναδική νότια χερσαία  έξοδος της Αρμενίας, που ήταν προς το Ιράν, απ’ όπου και διεξάγεται το σύνολο των χερσαίων μεταφορών της  προς τρίτες χώρες και φυσικά η τροφοδοσία της Αρμενίας από το εξωτερικό με είδη πρώτης ανάγκης.

Ο νέος αυτός πόλεμος θεωρείται ότι  είναι μείζονος γεωπολιτικής σημασίας για την Αρμενία και πλήττει ζωτικά συμφέροντα της  , γι’ αυτό και η κυβέρνηση της χώρας καλεί τη Ρωσία να παρέμβει ακόμη και στρατιωτικά  για να προστατέψει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας όπως ορίζεται αυτή  από τη συνθήκη του 1997(Συμφωνία Ρωσίας –Αρμενίας Μπόρις Γιέλτσιν), σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από ξένες δυνάμεις. Όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για ένα ακόμη μεμονωμένο περιστατικό, όπως οι δεκάδες επιθέσεις που έκανε όλο το διάστημα της ανακωχής το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζοντας κάθε συνθήκη που υπέγραψε, αλλά  για άλλη μία φορά από πλευράς Αζερμπαϊτζάν  έχει την μορφή ενός γενικευμένου πολέμου με την σιωπηρή υποστήριξη της Τουρκίας. Πρέπει η διεθνής κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση,  ΟΗΕ και η ομάδα ΜΙΝΣΚ (ΗΠΑ- Ρωσία – Γαλλία) να δράσουν άμεσα και να αποτρέψουν μια νέα τραγωδία του Αρμενικού λαού στην περιοχή του Καυκάσου, πριν να είναι αργά.

https://www.militaire.gr/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου