Η Ισπανία θα προμηθεύσει την Τουρκία με δεύτερο "μίνι" αεροπλανοφόρο !

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την ισπανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε ειδήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, Info Defensa, στις 17 Νοεμβρίου 2021, η Ισπανία σκοπεύει να πουλήσει ένα δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Navantia LHD στην Τουρκία.
Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με όσα έγραψε η ισπανική El Pais, θα συζητηθεί στη διμερή σύνοδο που θα έχουν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών στην Τουρκία, τις επόμενες μέρες.
Η Ισπανία είχε προμηθεύσει την Τουρκία με το πρώτο της "μίνι" αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu.
Το TCG Anadolu είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Η τελική σύμβαση για την κατασκευή του πλοίου υπογράφηκε με την κοινοπραξία Navantia-Sedef στις 7 Μαΐου 2015. H παράδοση του πλοίο είχε προγραμματιστεί για το 2021 και το εκτιμώμενο κόστος του πλοίου σύμφωνα με τις τελικές προδιαγραφές ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2015. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου 2016 στο ναυπηγείο της Sedef Shipbuilding Inc. στην Κωνσταντινούπολη.
Τα χαρακτηριστικά
Οι διαστάσεις του τελικού σχεδίου είναι 231 μέτρα σε μήκος, δοκός 32 μέτρων, βύθισμα 6,8 μέτρων και 58 μέτρα σε ύψος. Το εκτόπισμά του θα είναι 24.660 τόνοι αν διαμορφωθεί ως "ελαφρύ αεροπλανοφόρο" ή 27.079 τόνοι αν διαμορφωθεί ως "LHD".
Η μέγιστη ταχύτητά του θα είναι 21,5 κόμβοι ως "ελαφρύ αεροπλανοφόρο" ή 29 κόμβοι ως "LHD", ενώ η μέγιστη εμβέλειά του θα είναι 9.000 ναυτικά μίλια.
Το πλήρωμα αποτελείται από 261 άτομα: 30 αξιωματικούς, 49 υπαξιωματικούς, 59 κορυφαίους ναυτικούς και 123 ναυτικούς.
Η αναποδιά με τα F-35
Oι Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 ακύρωσαν τη συμφωνία F-35 της Τουρκίας και τερμάτισαν τη συμμετοχή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα μαχητικών stealth αεροσκαφών. Ο τουρκικός στρατός πήρε τελικά τα S-400, αλλά με τεράστιο κόστος. Το πλήγμα όμως για την Τουρκία μετά την έξωσή της από το προγραμμα F-35 δεν έχει τελειωμό.
Ο στόλος της Τουρκίας επρόκειτο να αναπτύξει το TCG Anadolu για να εξοπλιστεί με F-35. Τώρα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αεροπλανοφόρο χωρίς αεροπλάνα. Το Anadolu βρίσκεται στα τελικά στάδια της κατασκευής και θα μπορούσε να ενταχθεί στον στόλο το 2022. Το Anadolu σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως αποβατικό σκάφος. Αμφισβητείται όμως η δυνατότητα, πλέον, του πολεμικού σκάφους να λειτουργήσει, εν τη απουσία των F-35, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.
Για να είμαστε σαφείς, το Anadolu σε κάθε περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως αποβατικό σκάφος. Αμφισβητείται όμως η δυνατότητα, πλέον, του πολεμικού σκάφους να λειτουργήσει, εν τη απουσία των F-35, ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.
Η απόγνωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ολοφάνερη. Υπήρξαν πολλές αναταραχές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η Άγκυρα αγωνίζεται να βρει μια εναλλακτική των F-35.
Το Anadolu θα μπορούσε να εξοπλιστεί με τα τουρκικής παραγωγής μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2/3, καθιστώντας το έτσι το πρώτο μητρικό πολεμικό σκάφος με drones. Αυτό το σενάριο είναι πιο ρεαλιστικό, πάντως, από αυτό που περιέγραψε ο Ισμαΐλ Ντεμίρ, επικεφαλής της τουρκικής Υποδιεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), ο οποίος επέμενε ότι το Anadolu θα μπορούσε να εξοπλιστεί με μια ναυτική έκδοση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hürjet, που αναπτύσσει η SSM για την τουρκική αεροπορία. Ωστόσο, ακόμα και με τροποποιήσεις, το Hürjet σίγουρα δεν θα μπορέσει να είναι ένα ικανό μαχητικό αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού.
Αυτό σημαίνει ότι το Anadolu είναι πιθανό να ναυπηγηθεί χωρίς αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. Είναι μια υπενθύμιση κόστους δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συνεχιζόμενη ζημία της έξωσης της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35.

Πέτρος Κράνιας capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου