Τζίρος δισ. και τσουνάμι πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στην Ε.Ε.: Τα πιο πολλά από τη " Βόρεια Μακεδονία"

 

Όσο δυσκολότερη γίνεται η ζωή για ανεμβολίαστους τόσο αυξάνονται τα κίνητρα έκδοσης πλαστού πιστοποιητικού. Η διαδικασία θεωρείται παιχνιδάκι. Ακόμα και σήμερα.

Τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έχουν εξαρθρώσει πλήθος δίκτυα πλαστογράφησης πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης τους έχει αναρρώσει, εμβολιαστεί ή έχει βρεθεί αρνητικός σε τεστ.

Ακόμα και σήμερα ωστόσο είναι παιχνιδάκι να προμηθευθεί κάποιος ένα πιστοποιητικό χωρίς να μπει στον κόπο να εμβολιαστεί. Οι αστυνομικές αρχές καταγράφουν πάντως αύξηση των κατασχεμένων παράνομων πιστοποιητικών.

Τον περασμένο μήνα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού έκαναν πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη, μιας και εκδόθηκαν για τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1990, τον Μπομπ Σφουγγαράκη και τον Μίκυ Μάους.

«Δεν αποκλείεται οι πλαστογράφοι να εξέδωσαν τα πιστοποιητικά για να αποδείξουν σε εν δυνάμει πελάτες ότι είναι σε θέση να πιστοποιήσουν τον εμβολιασμό στο όνομα οποιουδήποτε», εκτιμά ο Χάνο Μπεκ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση για λογαριασμό της ειδησεογραφικής πλατφόρμας golem.de.

Στη "Βόρεια Μακεδονία" τα περισσότερα

Για τον Ματίας Μαρξ η εξέλιξη αυτή ήταν απολύτως προβλέψιμη: «Με εκπλήσσει η έκπληξη με την οποία αντιμετωπίζονται σήμερα οι ευρέως διαδεδομένες πλαστογραφήσεις», δηλώνει στην DW. Ο Ματίας Μαρξ είναι μέλος της ομάδας ειδικών σε ζητήματα χάκερ και διαδικτύου Chaos Computer Club (CCC) καθώς και ένας από τους συντάκτες εμπειρογνωμοσύνης για την επιτροπή ζητημάτων υγείας του γερμανικού κοινοβουλίου σχετικά με τους κινδύνους πλαστογράφησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Λίγο πριν την εισαγωγή του λεγόμενου πράσινου πάσου στη Γερμανία το Chaos Computer Club προειδοποιούσε τον Μάιο τους γερμανούς βουλευτές πως η ψηφιακή κρυπτογράφηση του πιστοποιητικού δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Χάνο Μπεκ για το golem.de τα περισσότερα πλαστά πιστοποιητικά εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, του οποίου τα πιστοποιητικά έχουν ισχύ και εντός ΕΕ. Ο γερμανός ειδικός διαπίστωσε ότι παράλληλα κυκλοφορούν πολλά πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδόθηκαν σε χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Τα περισσότερα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από επίσημες ιστοσελίδες, στις οποίες είχαν νόμιμα πρόσβαση εξουσιοδοτημένοι φαρμακοποιοί και υπάλληλοι νοσοκομείων. Στη Γερμανία για παράδειγμα τα πιστοποιητικά εκδίδει το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Όπως όμως λέει ο Ματίας Μαρξ στην DW «υπάρχουν δυστυχώς αντιεμβολιαστές φαρμακοποιοί και γιατροί, οι οποίοι εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά διασφαλίζοντας παράλληλα ένα επιπλέον εισόδημα». Ενδεικτικό ότι τέλη Οκτωβρίου η βαυαρική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε φαρμακείο για την εξάρθρωση δικτύου πλαστογράφων εμβολιασμού.

Η Γερμανία δεν προχωρά στην ακύρωση

«Όσο αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους, τόσο αυξάνονται τα κίνητρα για την προμήθεια ενός πλαστογραφημένου πιστοποιητικού και προκύπτει η ανάλογη προσφορά», προσθέτει το μέλος του CCC. Είναι γεγονός ότι τα κίνητρα για τους ανεμβολίαστους αυξάνονται σταθερά.

Από τα τέλη Αυγούστου στη Γερμανία το γρήγορο αντιγονιδιακό τεστ έχει ισχύ μόλις 24 ώρες αντί για 48 ώρες. Στην Ιταλία δεν επιτρέπεται πια η είσοδος στο χώρο εργασίας χωρίς το απαραίτητο πράσινο πάσο. Ενώ στη Γαλλία, υπάλληλοι στον τομέα της υγείας, την πυροσβεστική και την αστυνομία, επιτρέπεται να εργάζονται μόνο εμβολιασμένοι, ενώ οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας δίχως να πληρώνονται.

Στην Ιταλία οι αρχές έχουν προχωρήσει στην ακύρωση πλαστών πιστοποιητικών. Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Υγείας κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και στη Γερμανία. Σε ερώτηση της DW ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο δεν θέλησε να πάρει θέση γιατί δεν λαμβάνει μέτρα στο πρότυπο της Ιταλίας. Ακόμα και σήμερα πλαστά πιστοποιητικά μπορούν ακόμα να μεταφορτωθούν στην επίσημη εφαρμογή CovPassCheck. «Ένα κεντρικό μητρώο εμβολιασμών θα πρόσφερε πολλές δυνατότητες επαλήθευσης, λέει τέλος ο Ματίας Μαρξ: «Αλλά αυτό ενέχει σημαντικά προβλήματα προστασίας δεδομένων».

Πηγή DW / Γιαν Βάλτερ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

https://hellasjournal.com/


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου