Κάρφος για την Άγκυρα οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ στον Έβρο: Ξεκίνησε η «Ολυμπιακή Συνεργασία 21»

   



Ρεπορτάζ: Γ.Σ., Hellas Journal

Νευρικός κλονισμός. Τα πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο βρίθουν εικόνων της Ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας στην Θράκη. Και αυτό αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί να ολοκληρώθηκαν οι «αρματομαχίες» της άσκησης Tank Challenge στην Ξάνθη, αλλά ήδη ξεκίνησε στον ακριτικό Νομό Έβρου ακόμη μια κοινή άσκηση ανάμεσα σε δυνάμεις του Στρατού Ξηράς Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Με αιχμή του δόρατος την Αλεξανδρούπολη η Olympic Cooperation-21 θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία του Έβρου. Οι εξαιρετικά ενοχλημένοι Τούρκοι απλώς παρατηρούν την εξέλιξη της 15θήμερης Ελληνοαμερικανικής άσκησης.

Στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να δούμε στρατεύματα των ΗΠΑ να εκπαιδεύονται ακόμη πιο κοντά στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως στα πεδία βολής του Ψηλού Στάλου και στο πεδίο βολής Αετού στην Αλεξανδρούπολη.

Είναι η πρώτη φορά που χερσαίες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν για τόσο μεγάλο διάστημα στο Ελληνικό έδαφος και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή.

Βολή από Ελληνικό άρμα μάχης LEO II HELL στο πεδίο βολής της Ξάνθης κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ουλαμών αρμάτων μάχης ανάμεσα σε “μαυροσκούφιδες” Ελλάδας και ΗΠΑ, όπου πρώτευσαν τα Ελληνικά πληρώματα / Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που τα στελέχη των Τεθωρακισμένων έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν τόσο πολύ με τα «μάχιμα» Μ1Α2 Abrams των Αμερικανικών δυνάμεων.

Και ναι μεν ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ να ξεκαθάρισε πως «η εταιρική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία», αλλά η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων που φτάνουν στο λιμάνι της ακριτικής πόλης ενοχλεί βαθύτατα την Άγκυρα κι αυτό μεταφέρεται στον τουρκικό Τύπο.

Στιγμιότυπο από τον Ελληνοαμερικανικό διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων στην Ξάνθη / Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Βεβαίως πολλά από τα άρματα μάχης των ΗΠΑ, τα θωρακισμένα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στο στρατηγικό -για την Αμερική- λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα προωθηθούν στα Βαλκάνια. Όμως αρκετά εξ αυτών παραμένουν στο Ελληνικό έδαφος, με τα πληρώματά τους να συνεκπαιδεύονται με τις Ελληνικές δυνάμεις.

  • «Οι ΗΠΑ παραχωρούν στην Ελλάδα οπλικά συστήματα, ελικόπτερα Apache, τεθωρακισμένα και εκτοξευτές ρουκετών» έγραφε πριν λίγες ημέρες η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
  • «Γιγαντιαίος στρατιωτικός εξοπλισμός των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης» είχε ως τίτλο η Hurriyet.

Στις τουρκικές ιστοσελίδες μάλιστα πλανάται το ερώτημα «τι σκαρώνουν οι γείτονές μας λίγα χιλιόμετρα από τα Τουρκικά σύνορα»;

Ολυμπιακή Συνεργασία 21

Η «Ολυμπιακή Συνεργασία 21» είναι μια άσκηση δυνάμεων του Στρατού Ξηράς στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ήδη η άσκηση έχει ξεκινήσει με τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αναγνώριση δρομολογίων και τα πεδία βολής.

Τις επόμενες ημέρες η εμφάνιση Ελληνικών και Αμερικανικών ελικοπτέρων, επιθετικών και μεταφορικών θα δώσουν εντυπωσιακές εικόνες αλλά και ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό.

Μάλιστα την «Ολυμπιακή Συνεργασία 21» ως παρατηρητές παρακολουθούν στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Κύπρο και την Αίγυπτο, δηλαδή δυο Σύμμαχων χωρών με τις οποίες το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θ’ ασκηθεί στα νερά της Μεσογείου, νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα».

Πρόκειται για άσκηση στην οποία ουσιαστικά τα Ελληνικά άρματα μάχης και τ’ Αμερικανικά χωρίζονται σε δυο ομάδες (διπλής ενεργείας) εξομοιώνοντας φίλιες και εχθρικές δυνάμεις. Με την χρήση του συστήματος εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει τα «φονικά» αποτελέσματα των βολών. Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης, προβλέπονται πολλές εναέριες μετακινήσεις τμημάτων πεζικού, με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων.

Το Χρυσόμαλλο Δέρας στον Ασκό Προφήτη

Στο πλαίσιο της MDCA ανάμεσα στα άρθρα, προβλέπεται και αυτό, δηλαδή η περαιτέρω διαλειτουργικότητα που επιτυγχάνεται μόνο με τις διαρκείς ασκήσεις. Σε θάλασσα, ξηρά και αέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στην Ελλάδα για να μείνουν και να δείξουν με τον τρόπο τους, πως εμπιστεύονται απόλυτα την ανάπτυξη που έχει ξεκινήσει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως ένας εκ των ισχυρών πυλώνων άσκησης διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή.

Χρυσόμαλλο Δέρας: Θεωρήθηκε από τις πιο πετυχημένες ασκήσεις που συγκεντρώνει τις δυνάμεις των Βαλκανίων καθώς η Ελλάδα έχει πάρει το “χρίσμα” ως πυλώνας σταθερότητας της περιοχής / Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Στη βόρεια Ελλάδα που χτυπά μονίμως η καρδιά του Στρατού Ξηράς -όπως και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου- σε εξέλιξη είναι η άσκηση «Golden Fleece 21». Ελλάδα, Ρουμανία και Βόρεια Μακεδονία συγκροτούν τις δυνάμεις της άσκησης με μηχανοκίνητα μέσα αλλά και πολλά αερομεταφερόμενα τμήματα.

Οι Ρουμάνοι έχουν έρθει στη Μακεδονία με διμοιρία πεζικού και θωρακισμένα οχήματα ενώ οι βόρειοι γείτονές μας λαμβάνουν μέρος με τμήμα ελαφρού πεζικού.

Συνδυασμένες επιχειρήσεις με πραγματικά πυρά και υποστήριξη από μονάδες πυροβολικού, επιθετικά ελικόπτερα Apache κι άλλα μεταφορικά πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού παίρνουν μέρος στο «Χρυσόμαλλο Δέρας 21», την άσκηση που επικεντρώνεται στην επιχειρησιακή υποστήριξη ειρήνης και συνδυασμένων επιθετικών ενεργειών με χρήση πραγματικών πυρών.


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου