Εντυπωσιασμένοι οι Άραβες με τους Έλληνες κομάντος στη Μεσόγειο - Ευρωπαϊκή δύναμη κατά Τούρκων στη Β. Αφρική

 

Η παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική διπλωματία

Ξεκινάμε καταρχήν με την εντυπωσιακή δράση των Ελλήνων κομάντος στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ στην Μεσόγειο, είναι οι Άραβες στο Σαχέλ της Βόρειας Αφρικής, ειδικά με την στάση τους και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ στο βάθος έρχεται η ευρωπαϊκή δύναμη κατά των Τούρκων στο Σαχέλ, παρά τις πρόσφατες αβρότητες Μακρόν και Ερντογάν.

Αραβικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι "επίλεκτοι κομάντος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που συμμετείχαν στην επιχείρηση "Ειρήνη", έκαναν έρευνα σε ένα ακόμη εμπορικό πλοίο με το όνομα "BF Esperanza", το οποίο κατευθυνόταν προς τη Λιβύη. 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ομαλά, εν μέσω δέσμευσης των δύο μερών για προληπτικά μέτρα κατά του κορονοϊού. 

Οι Έλληνες κομάντος έλεγξαν το εμπορικό πλοίο μέσα σε μια ώρα, προτού επιστρέψουν στη Φρεγάτα, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τον επαγγελματισμό τους και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του”. 

Το 2020, κατά την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα και ελέγχθηκαν 1.560 εμπορικά πλοία, ενώ υλοποιήθηκαν και 62 «φιλικές» επισκέψεις σε εμπορικά πλοία και έξι επιθεωρήσεις για την επαλήθευση των αποστολών εμπορικών πλοίων, εκτός από την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων 16 λιμένων και εγκαταστάσεων πετρελαίου της Λιβύης, αναγκάζοντας τους Τούρκους να μεταφέρουν σχεδόν τα πάντα αεροπορικώς στο λιβυκό έδαφος.

Στο επίπεδο των αεροπορικών επιχειρήσεων, η επιχείρηση "Ειρήνη" κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, επιθεώρησε 25 αεροδρόμια, ενώ έθεσε στο στόχαστρο της 155 πτήσεις, από και προς την Λιβύη.

Σχέδιο της ΕΕ για αποστολή ειρηνευτικής δυνάμης στη Λιβύη με προτροπή των ΗΠΑ... κατά των Τούρκων και Τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με γαλλικές και αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει ουσιαστικά να τερματιστεί η τουρκική (και η ρωσική φυσικά) παρουσία στη Λιβύη, για αυτό Αμερικανοί ειδικοί του Πενταγώνου συνεννοήθηκαν με την ΕΕ και τη Γαλλία για την επίσπευση της αποστολής ειρηνευτικής δυνάμης στο λιβυκό έδαφος, για να τεθεί τέρμα στην ασυδοσία της Άγκυρας.       

Πρόκειται για μια επίλεκτη δύναμη που θα την αποτελούν ειδικές δυνάμεις των χωρών της ΕΕ με το όνομα Takuba η οποία θα έχει Γάλλους και Εσθονούς αξιωματικούς επικεφαλής. 

Αυτή η επίλεκτη δύναμη θα έχει περιοχή ευθύνης τη Βόρεια Αφρική και αρχικός στόχος της θα είναι η εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας και των Τζιχαντιστών που έφεραν οι Τούρκοι κατά χιλιάδες στην Λιβύη.

Στη συνέχεια και με την συνδρομή του ΝΑΤΟ, το δεύτερο μέρος θα αφορά την προσπάθεια να “πειστούν” με κάθε τρόπο, κυρίως οι Τούρκοι, να αποχωρήσουν από την χώρα για να δοθεί μια εσωτερικού τύπου λύση στο λιβυκό ζήτημα με έλεγχο ΗΠΑ-ΕΕ.
 
Στη δύναμη Takuba συμμετέχουν ήδη 8 ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία. 

Ενώ την στηρίζουν πολιτικά, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Βρετανία. 

Επιπλέον, αναμένεται η απόφαση συνεισφοράς για τους επόμενους μήνες, ιδίως από τη Δανία, την Πορτογαλία, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη.

Μιλάμε για μια δύναμη 6-8 χιλιάδων ανδρών πλήρως εξοπλισμένων τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα, ενώ πιθανότατα θα ζητηθεί και η ναυτική και αεροπορική συνδρομή χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος (εφόσον η Αθήνα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει), φέρνοντας κοντά το σενάριο παρουσίας ελληνικών μαχητικών στην Βόρεια Αφρική.  

https://ift.tt/2we8LeM


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου