Με “κρατική σφραγίδα” το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία


 

Η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε εμπάργκο για τα τουρκικά προϊόντα, αναφέρει η Ένωση Εξαγωγέων της Τουρκίας. Το ανεπίσημο μποϊκοτάζ που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ,έχει πλέον και την “κρατική σφραγίδα” του Ριάνα, μεταδίδει το Reuters. Μένει να δούμε τι θα κάνουν οι “φίλοι” Ευρωπαίοι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες…

Οι Τούρκοι εξαγωγείς αναφέρουν αυξανόμενα εμπόδια στο εμπόριο με τη Σαουδική Αραβία.

“Οι ήδη τεταμένες από τις ανταγωνιστικές φιλοδοξίες για περιφερειακή επιρροή σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, χειροτέρεψαν πριν από δύο χρόνια, όταν Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον εξέχοντα Σαουδάραβο δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι στο  προξενείο στην Κωνσταντινούπολη”, γράφει το Reuters.

Η Άγκυρα λέει ότι το Ριάντ διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ, αλλά η ένωση εξαγωγέων δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από το υπουργείο εμπορίου της Τουρκίας ότι οι εισαγωγές ορισμένων τουρκικών εμπορευμάτων έχουν ανασταλεί, νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Οι εισαγωγές από τη χώρα μας ερυθρού κρέατος και προϊόντων, λευκού κρέατος , , αυγών και μελιού και των προϊόντων τους, καθώς και γάλατος, έχουν ανασταλεί από τις 15 Νοεμβρίου”,υποστηρίζει  η Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων.Υποστηρίζουν ότι  οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 16% τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους σε 2,23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ruhsar Pekcan δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Ριάντ επέμεινε ότι δεν υπάρχει επίσημο μποϊκοτάζ των τουρκικών αγαθών.

«… Αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση προβλημάτων στις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις», ανέφερε η Pekcan στην εφημερίδα Sabah. 

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα  «να διατηρήσουν τα κανάλια διαλόγου ανοιχτά για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να ξεπεράσουν τα προβλήματα», δήλωσε η τουρκική Προεδρία.

Και οι δύο χώρες έχουν λόγο να μειώσουν τις εντάσεις . Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ  Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στον Ερντογάν, θα αντιμετωπίσει πιέσεις από το Κογκρέσο για κυρώσεις στην Τουρκία για την  αγορά των S-400 και δεσμεύτηκε να επανεκτιμήσει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει άμεση ένδειξη προσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας και ορισμένες τουρκικές επιχειρήσεις λένε ότι αισθάνονται το πρόβλημα εδώ και μερικούς μήνες.

https://ift.tt/2sjGjFA

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου