Kόλαση: 57 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες - Κρίσιμη η κατάσταση στην Κορινθία (βίντεο-φωτο)

Kόλαση: 57 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες - Κρίσιμη η κατάσταση στην Κορινθία (βίντεο-φωτο)
Με εντολές του Ερντογάν  στους λάθρο ή τυχαίες;
Juan
Σε μόλις 24 ώρες ξέσπασαν 57 πυρκαγιές στη χώρα, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κορινθία, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, τη στιγμή που πέντε οικισμοί έχουν εκκενωθεί. 

Για σήμερα, Πέμπτη, προβλέπεται, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το απόγευμα της Τρίτης στις 19:00 μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00 εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 749 πυροσβέστες, 264 οχήματα, 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή: ενός (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Η κατάσταση στην Κορινθία 
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της φωτιάς που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης στις Κεχριές και στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις, ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή για να ξεκινήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας, νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Στο σημείο παραμένει και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης για τον καλύτερο συντονισμό και διαμοιρασμό των δυνάμεων.
Σύμφωνα με όσα λένε από την Πυροσβεστική, η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέες, μικρές εστίες μέσα από την καμμένη δασική έκταση, ενώ σε αυτό συμβάλλουν και οι ριπές ανέμων, που φτάνουν ως και τα 6 μποφόρ. Επιπλέον, σε αρκετά σημεία, η πρόσβαση είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς τα σημεία που μαίνεται η φωτιά είναι δύσβατα.

Σε ότι αφορά τους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί, έπειτα από προτροπή της Πυροσβεστικής και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνεται πως γίνεται αγώνας για να μην κινδυνεύσουν περιουσίες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Σημειώνεται πως η πυρκαγιά έφτασε στα Αθίκια Κορινθίας, ενώ δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού. Στο μεταξύ, πληροφορίες του KorinthosTV, ανέφεραν πως κάηκε ένα σπίτι στον οικισμό Αλαμάνο.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορινθίας, Βασίλη Νανόπουλο, μέχρι το βράδυ θα είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες γύρω από το χωριό Αθίκια αλλά και στην πλευρά του Σοφικού γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκτραπεί η φωτιά προς το Σοφικό, εκεί όπου το δάσος είναι πολύ πυκνό και, όπως είπε, «ελπίζουμε να μην φτάσει ως εκεί γιατί μετά θα είναι ανεξέλεγκτη φωτιά».

Η Πυροσβεστική έχει αναγκαστεί να εκκενώσει τους οικισμούς Άγιος Ιωάννης, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες, Αθίκια και Αλαμάνο, όπως και μία κατασκήνωση αλλά και ένα οικοτροφείο για άτομα με αναπηρίες.

«Μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις», επισήμανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.
Ανέφερε ακόμη, ότι φτάνουν, από τη Θεσσαλονίκη, στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα έξι ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφ΄ όσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας ανανεώθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να είναι ξεκούραστοι οι πυροσβέστες. Επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, δέκα πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου