Η Αίγυπτος απρόθυμη να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» με το Καστελόριζο - Η Αθήνα απρόθυμη για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο!

Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει «γενναίες» παραχωρήσεις στους Αιγυπτίους και γι' αυτό προσήλθε στο τραπέζι με μειωμένες επήρειες ενώ φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε συμφωνία με την Κύπρο πριν την συμφωνία με το Κάιρο.

 Συγκεκριμένα η Αθήνα δέχεται στο Καστελόριζο περίπου στο 10-20% και στην Κρήτη, Ρόδο και Καρπάθο, περίπου στο 40% των κανονικών τους επηρειών και το «μεγάλο παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη προβάλλει ως μία μέση λύση από πλευράς της κυβέρνησης την επιλογή της μερικής οριοθέτησης που θα αφήνει εκτός το Καστελόριζο και το τριεθνές, φτάνοντας έτσι μέχρι την Κρήτη.
Μερίδα αναλυτών υπογραμμίζει ότι η Αθήνα πρέπει να υπογράψει έστω και μερική οριοθέτηση με το Κάιρο, για να προλάβει τις εξελίξεις και ενδεχόμενα τετελεσμένα που σχετίζονται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτή τη γραμμή δείχνει να κινείται και η κυβέρνηση, που δεν αποκλείει την επιλογή της μερικής οριοθέτησης, με υψηλόβαθμες πηγές να διευκρινίζουν σε κάθε περίπτωση ότι η Αθήνα θέλει συμφωνία αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία ενώ ξεκαθαρίζουν ότι θα καταστεί σαφές ότι διατηρεί στο ακέραιο όλα της τα δικαιώματα στο μέλλον.
Εστω και αν η Αίγυπτος υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, έχει πολιτικούς λόγους που εμποδίζουν την υπογραφή με την Αθήνα, καθώς η πλήρης οριοθέτηση με την Ελλάδα σημαίνει πως παίρνει θέση στην ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και το Καστελόριζο. Εάν πάλι επιλέξει την πλευρά της Τουρκίας, «σβήνει» τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με την κυπριακή ΑΟΖ. Η Αίγυπτος – μέχρι σήμερα – δείχνει απρόθυμη να αναλάβει αυτή να λύσει την ελληνοτουρκική διαφορά και σε κάθε περίπτωση θέλει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.
Ωστόσο στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι – σύμφωνα με πληροφορίες – και η επήρεια μεγάλων νησιών, όπως η Κρήτη, καθώς το Κάιρο ίσως να ήθελε να την περιορίσει προς όφελός του το Κάιρο.
Αυτοί που διαφωνούν με μία μερική οριοθέτηση προτάσσουν το επιχείρημα ότι έτσι η Αθήνα στέλνει λάθος μηνύματα και δημιουργεί εντύπωση παραίτησης και υποχώρησης εκ των δικαιωμάτων της στην περιοχή.
Αντίστοιχα αναλυτές στην Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούν επίσης λάθος αυτή την επιλογή, προτάσσοντας ως λύση μία συμφωνία Αθήνας – Λευκωσίας, που θα έδινε διέξοδο και στην υπόθεση της Αιγύπτου. 
Όμως ακόμα δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες όπως φαίνεται στην κυβέρνηση να βρεθούν απέναντι από την Τουρκία μόνοι με την Κύπρο μόνο και προσπαθούν να βρουν... προστασία στην Αίγυπτο η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να μπει στο ελληνοτουρκικό "παιχνίδι".
Γι αυτό και ο Έλληνας πρέσβης στην Κύπρο και σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που παγίως αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων των δύο χωρών. Αυτό, συνεχίζει, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε ανώτατο επίπεδο και από την Αθήνα και από την Λευκωσία. «Όμως, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών. Πρόσφατα, επετεύχθη συμφωνία με την Ιταλία. Το επόμενο βήμα θα γίνει, όπως είπαμε, μάλλον με την Αίγυπτο» λέει χωρίς να αναφέρει χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση με την Κύπρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης που επι του θέματος είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι «το θέμα καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας και όταν πρέπει, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις».

https://www.pronews.gr/

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου