Oι σκοπιανοί «βάζουν τα γυαλιά» στην κυβέρνηση Τσίπρα - VMRO προς ΗΠΑ: «Mην επεμβαίνετε, η συμφωνία είναι επιζήμια»

Aκόμα και οι Σκοπιανοί "έβαλαν τα γυαλιά" στην Κυβέρνηση Α.Τσίπρα καθώς σε έντονο ύφος ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του κόμματος του VMRO, Hristijan Mickoski, απάντησε σήμερα Τετάρτη στην επιστολή-παρέμβαση του υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Wess Mitchell, επαναλαμβάνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των Σκοπίων». 

Στην αρχή της επιστολής ευχαριστώντας τον Mitchell για την υποστήριξη που παρέχεται στα Σκόπια ως προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αποκαλεί την πρόθεση των ΗΠΑ ως θεμιτή «καθώς κινείται προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου. Ελπίζω πολύ σύντομα ότι τα Σκόπια θα αποτελούν μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά ως περήφανο και αξιοπρεπές έθνος και όχι ως ταπεινωμένος και εξευτελισμένος λαός».
«Η συμφωνία αυτή είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μου και ως εκ τούτου είναι απαράδεκτη για το VMRO και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μου, γεγονός που κατέστη σαφές από το πρόσφατο δημοψήφισμα», γράφει ο Mickoski σε μια εκτενή επιστολή- απάντηση προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δε μπορεί να συμβάλλει στη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια επειδή, μεταξύ άλλων, η συμφωνία απορρίφθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, επειδή αναθεωρεί το Σύνταγμα της χώρας ως προς την ονομασία και καταργεί όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των Σκοπίων».
«Ως προς τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του VMRO για τις συνταγματικές αλλαγές που συζητούνται στο κοινοβούλιο, αυτές εντάσσονται στις πάγιες θέσεις μας ότι δε μπορούμε να αποδεχθούμε τη συμφωνία σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας», καταλήγει στην επιστολή του ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης.
Οπως γίνεται αντιληπτό, μετά και την κατηγορηματική άρνηση του VMRO να συμπράξει με την κυβέρνηση Ζ.Ζάεφ, οι εκλογές στα Σκόπια είναι κάτι παραπάνω από δεδομένες.Ο Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 80 από 120 βουλευτές προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή της ΠΓΔΜ. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ "ναυαγεί" μετά την κατηγορηματική άρνηση του VMRO.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Χτες, όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr,  υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του VMRO Χριστιάν Μιτσόσκι, κάλεσε το VMRO να υπερψηφίσει τις αλλαγές και να στηρίξει τη συμφωνία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία», από αυτή που βρίσκεται στο τραπέζι.
Ακολουθεί η επιστολή
Αγαπητέ Χρίστιαν,
Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα πιο φωτεινό μέλλον και να συμβάλει στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της περιοχής.
Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «καλύτερη συμφωνία», δεν θεωρούμε ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Για αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν είναι πιθανό να προκύψει ξανά για χρόνια, εάν όχι για δεκαετίες.
Δεν αποτελεί έκπληξη για εσάς ότι έχουμε απογοητευτεί με τη στάση της ηγεσίας του VMRO τόσο στο θέμα του δημοψηφίσματος όσο και σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο κοινοβούλιο για την αλλαγή του Συντάγματος.
Οι πολίτες της «Μακεδονίας» από όλες τις κοινότητες και παρατάξεις μεταξύ των οποίων και η δική σας, υποστηρίζουν σθεναρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αυτό ήταν ο βασικός στόχος από την εποχή της ανεξαρτησίας. Τώρα είναι στο χέρι του κοινοβουλίου να κάνει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα.
Σας παροτρύνουμε να δημιουργήσετε χώρο για τα μέλη του κοινοβουλίου από τον συνασπισμό σας, δημόσια και ιδιωτικά, να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, ελεύθερα από απειλές βίας, τιμωρίας και άλλες μεθόδους εξαναγκασμού.
Αυτή είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα σας, μία που απαιτεί θαρραλέα ηγεσία και ωριμότητα.
Ως αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας παροτρύνω να βάλετε στην άκρη τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα και να διασφαλίσετε ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες σας μεταξύ της ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών.
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου