Τουρκική ΝΟΤΑΜ «μπλόκαρε» ελληνική επιχείρηση έρευνας & διάσωσης στις Οινούσσες με αποτέλεσμα 1 νεκρό & 1 αγνοούμενο

H Tουρκία εμπόδισε την διενέργεια επιχείρησης έρευνας-διάσωσης στις Οινούσσες, εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ η οποία απέρριπτε ελληνική ΝΟΤΑΜ για την εκκίνηση της επιχείρησης με αποτέλεσμα ένας 68χρονος Ελληνοαμερικανός ναυαγός να χάσει την ζωή του, να αγνοείται ο 28χρονος γιος του και από καθαρή τύχη επιβίωσε η κόρη του 24 ετών και ένας φίλος του 68χρονού ιδίας ηλικίας που διασώθηκαν τα ξημερώματα.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν ανατράπηκε το σκάφος τους ανοιχτά των Οινουσσών.
Μόλις ελήφθη το σήμα από τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων από ελληνικής πλευράς εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού έρευνας και διάσωσης επιχείρηση μέσα στη νύχτα.  
Σκάφη του ΠΝ και το Λιμενικό/Ακτοφυλακή άρχισαν να αναζητούν τους ναυαγούς, αλλά στην περιοχή εμφανίστηκαν και τουρκικά σκάφη μετά την έκδοση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ (στις 00.40) η οποία ζητούσε από τα ελληνικά σκάφη να απομακρυνθούν αμφισβητώντας την ελληνική δικαιοδοσία στον τομέα SAR (search & rescue) στο Αιγαίο.
Συνολικά τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα πλοίο του ΠΝ, τρία ιδιωτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας ενεπλάκησαν στην επιχείρηση.
Πέρα από την τραγωδία που προκλήθηκε, καθώς η τουρκική ΝΟΤΑΜ και οι εν συνεχεία κινήσεις της είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επιχείρηση και να έχουμε τα τραγικά αποτελέσματα, υπάρχει και το σκέλος της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στις Οινούσσες και τα νησιά του ομώνυμου συμπλέγματος
Οι Οινούσσες αποτελούσαν το κέντρο του τουρκικού σχεδιασμού εισβολής και κατάληψης του κεντρικού Αιγαίου με τον κωδικό SUGA.
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου