Προειδοποίηση από Βελιγράδι: Χαμηλές πτήσεις σερβικών μαχητικών επάνω από αλβανικά χωριά


Αναστάτωση προκάλεσαν πτήσεις σερβικών μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων σε χαμηλό ύψος πάνω από την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία), σύμφνα με τα όσα αναφέρουν αλβανικές ιστοσελίδες.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται  ότι οι πτήσεις έγιναν στο πλαίσιο της γενικότερης αναστάτωσης που έχει προκληθεί τόσο με την υπόθεση του Κοσσόβου και τηε ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία όσο και με   το αίτημα τοπικών αλβανικών δήμων να συμμετάσχουν στο διάλογο Βελιγραδίου και Πρίστινας που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όσον αφορά το καθεστώς των Αλβανών  της Κοιλάδας του Πρέσεβο σχετικά με αυτό των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.
Ωστόσο, οι αρχές των Βρυξελλών δήλωσαν ότι η συμπερίληψη της Κοιλάδας του Πρέσεβο δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.
Αν και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάννιτς δήλωσε στην τοπική ιστοσελίδα «Presheva Jonë» (“Το Πρέσεβό μας”) ότι «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόβλημα, μπορούν να μιλήσουν στην ΕΕ για τους Αλβανούς στη Σερβία, δηλαδή στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, εάν συμφωνήσουν οι Θάτσι και Βούτσιτς…».
Ωστόσο μετά  από αυτήν την εξέλιξη σήμερα το πρωί σερβικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από τους αλβανικούς οικισμούς της Κοιλάδας, προκαλώντας  αναστάτωση στους κατοίκους, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Οι πτήσεις των σερβικών μαχητικών πάνω από τα αλβανικά χωριά του Πρέσοβο έρχονται μετά από μια σειρά ανησυχητικών γεγονότων στην περιοχή.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στην Σερβία η Μητρόβιτσα που κατοικούν 300.000 Σέρβοι και τώρα βρίσκεται στο Κόσσοβο,  και το Κόσσοβο με τη σειρά του να λάβει το τη η σερβική περιοχή του Πρέσεβου που κατοικείται στην πλειοψηφία του από αλβανόφωνους.
Οι Αλβανοί ελπίζουν να καταλάβουν σύντομα και το Πρέσεβο και δεν θέλουν ούτε για αστείο να συζητούν ότι θα δώσουν πίσω την Μητρόβιτσα που τους «χάρισε» το ΝΑΤΟ το 1999
Μια ημέρα νωρίτερα οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών στους τρεις δήμους της νότιας Σερβίας, Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα, είχαν απαιτήσει  την συμπερίληψη τους στη διαδικασία διαλόγου και της όποιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Από τη φωτογραφία του αλβανικού δημοσιεύματος προκύπτει πως τα αεροσκάφη ήταν Soko J-22 Orao.
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου