Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η προεργασία της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 - Προετοιμάζεται για «δουλειά» ο «Πορθητής» (βίντεο)

.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο σημαντικό στάδιο της προεργασίας της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο πιο ελπιδοφόρο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ.
Το τεμάχιο 10 είναι το πιο ελπιδοφόρο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Φυσικά, η προϊστορία μάς έχει διδάξει πως αν δεν τελειώσει μία γεώτρηση δεν μπορείς να γνωρίζεις αν θα βρεις φυσικό αέριο.
Πηγή εξηγεί πως πρόκειται για έρευνες που δεν δείχνουν κάτι σεισμικά, δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι υδρογονάνθρακες.
Ουσιαστικά, αυτό που δίνουν είναι κάποια γεωφυσικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ετοιμασία των περιβαλλοντικών μελετών, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν, βάσει νόμου, για να εξασφαλιστούν οι άδειες για τις γεωτρήσεις.
Όπως λέχθηκε, η Exxonmοbil θα υποβάλει αιτήσεις για τρεις γεωτρήσεις, παρόλο που θα διενεργήσει δύο.
Κι΄ αυτό επειδή έχει καθοριστεί μόνο o πρώτος στόχος, οι "Δελφίνοι" και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν η δεύτερη γεώτρηση θα γίνει στον στόχο "Γλαύκο" ή στον στόχο "Άνθεια".
Ο Αντιπροέδρος της Exxonmobil είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου.
Πηγή ανέφερε πως η κυβέρνηση ενημερώθηκε ουσιαστικά πως οι εργασίες στο τεμάχιο 10 προχωρούν κανονικά. Μάλιστα, συζητήθηκαν και τρόποι επίσπευσης της διαδικασίας αδειοδότησης.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, η κάθε πλευρά ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Άγκυρας. 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται και η υλοποίηση των τουρκικών ενεργειακών σχεδιασμών.
Ο «Πορθητής» βρίσκεται στην Αττάλεια και προετοιμάζεται για να πιάσει«δουλειά» χωρίς όμως ακόμη να έχει επανδρωθεί από το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τις έρευνες. Μάλιστα τον γύρο του διαδικτύου κάνει και η ... αγγελία για αναζήτησης προσωπικού που αφορά σε ειδικότητες για Offshore Drilling.
Πάντως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο πρώτος στόχος είναι ανοικτά του θέρετρου Αλάνια, σε περιοχή, δηλαδή, που δεν παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, μετά το Μπαρμπαρός, δραστηριοποιείται ακόμη ένα τουρκικό σεισμογραφικό, το «Ορούτς Ρέις», που θα εφοδιάζει τον «Πορθητή». 


Η τουρκική προκλητικότητα απασχόλησε και τους Υπουργούς Άμυνας Κύπρου και Ισραήλ. Η επίσημη επίσκεψη του Σάββα Αγγελίδη έχει ολοκληρωθεί, με τις δύο χώρες να επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση, την συνεργασία τους στον βασικό πυλώνα της άμυνας και της ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, το ισραηλινό Ναυτικό ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία μια ναυτική άσκηση που αφορούσε την προστασία υποδομών γεώτρησης. Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου