Ανένδοτος στην εξωτερική σύγκλιση ο Αποστόλου

19/03/2018

Γιουρουκέλη Μαρία

«Κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, στην μετά το 2020 εποχή της ΚΑΠ, θέμα το οποίο όπως τονίζει δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μόνο την παράμετρο της ενίσχυσης ανά εκτάριο.

Αυτό τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 19 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία επί της τελευταίας πρότασης της Κομισιόν που χρήζουν επανεξέτασης, και άλλα περεταίρω διερεύνησης για τα οποία αν δεν βρεθεί κοινός τόπος η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποδεχθεί το κείμενο Συμπερασμάτων του συμβουλίου.
«Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, σε πνεύμα συμβιβασμού, αποδεχθήκαμε άλλες τροποποιήσεις επί του κειμένου, ακόμη και αν δεν εξέφραζαν απόλυτα τις θέσεις μας», τόνισε ο έλληνας υπουργός υπογραμμίζοντας για το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης ότι «οποιαδήποτε διατάραξη της συμβολής των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα των αγροτών μας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη της υπαίθρου».
Το δεύτερο εξίσου σημαντικό σημείο για την Ελλάδα είναι το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης της ΚΑΠ, ζήτημα το οποίο όπως είπε ο κ. Αποστόλου απαιτεί «συγκερασμό διαφορετικών προσεγγίσεων» που  δεν είναι εύκολη υπόθεση.  «Ωστόσο, έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους γεωργούς μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια η ΚΑΠ μετά το 2020 να συνεχίζει να στηρίζει με επαρκή χρηματοδότηση τον γεωργικό τομέα, ώστε να εξασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του τομέα, η προσέλκυση και στήριξη νέων γεωργών, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων.», σημείωσε.

Ολόκληρη ανακοίνωση του υπουργείου για το Συμβούλιο Υπουργών
Στη θέση της χώρας μας που αφορά στη διατήρηση της  επαρκούς χρηματοδότησης του γεωργικού τομέα από την ΚΑΠ και μετά το 2020, ώστε να εξασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα,  αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, ο Υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν θα αποδεχθεί σύγκλιση των ενισχύσεων εάν δεν λαμβάνονται υπόψη κι άλλες παράμετροι, εκτός της στρεμματικής ενίσχυσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι  οποιαδήποτε διατάραξη της συμβολής των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα των αγροτών, κινδυνεύει να οδηγήσει σε εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας
Ο Υπουργός ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, στην παρέμβασή του για τη νέα ΚΑΠ και συγκεκριμένα για το σχέδιο Συμπερασμάτων Συμβουλίου επί της Ανακοίνωσης της Επιτροπής για το μέλλον των τροφίμων και της γεωργίας, τόνισε:
«Η τελευταία πρότασή σας, για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβάνει όλα τα σημαντικά θέματα που μας απασχολούν, όπως οι νέοι γεωργοί, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η αγροτική ανάπτυξη, η έρευνα και η τεχνολογία για τα οποία συμφωνούμε με τις προσεγγίσεις σας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία που χρήζουν επανεξέτασης, και άλλα περεταίρω διερεύνησης.
Θα ξεκινήσω με το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, ένα κρίσιμο πολιτικό θέμα, με διαστάσεις οικονομικές και κοινωνικές, για το οποίο ζητήσαμε τη διαγραφή της σχετικής παραγράφου. Θα επαναλάβω ότι το θέμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί με μόνο την παράμετρο της ενίσχυσης ανά εκτάριο διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα ληφθούν υπόψη άλλες σημαντικές παράμετροι που διαφοροποιούν την κατάσταση μεταξύ των κρατών μελών όπως ο διαφορετικός βαθμός ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής,  διαφοροποίηση στη σύνθεση και στο κόστος των εισροών, στην ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, στην εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος αλλά και στην ανά εκμετάλλευση ενίσχυση.  Θέλω να επισημάνω ότι οποιαδήποτε διατάραξη της συμβολής των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα των αγροτών μας, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη της υπαίθρου. Θα επιμείνω, επομένως, στη διαγραφή της παραγράφου, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αποδεχθούμε το κείμενο των Συμπερασμάτων.
Το δεύτερο εξίσου σημαντικό σημείο για την Ελλάδα είναι το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης της ΚΑΠ.
Όσον αφορά το νέο μοντέλο λειτουργίας της ΚΑΠ είναι σημαντικό να αποτυπωθούν στο κείμενο οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μας με δεδομένο ότι δεν μας έχουν παρασχεθεί ακόμη όλες οι λεπτομέρειες.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Γνωρίζουμε ότι ο συγκερασμός διαφορετικών προσεγγίσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, έχουμε δεσμευθεί απέναντι στους γεωργούς μας ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια η ΚΑΠ μετά το 2020 να συνεχίζει να στηρίζει με επαρκή χρηματοδότηση τον γεωργικό τομέα, ώστε να εξασφαλίζεται το γεωργικό εισόδημα, η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του τομέα, η προσέλκυση και στήριξη νέων γεωργών, η ανάπτυξη της υπαίθρου, η επίτευξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων.
Αυτή ακριβώς η δέσμευση είναι που καθορίζει και τη θέση μας εδώ, στο Συμβούλιο.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, σε πνεύμα συμβιβασμού, αποδεχθήκαμε άλλες τροποποιήσεις επί του κειμένου, ακόμη και αν δεν εξέφραζαν απόλυτα τις θέσεις μας.  Ωστόσο, συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση στα σημαντικά σημεία που προανέφερα,  ώστε να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς μας και να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας να υιοθετήσουμε το σχέδιο Συμπερασμάτων».

πηγη:www.agronews.gr

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου