ΙΣΠΑΝΙΑ : ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΚΡΑΤΕΣ...



Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ύποπτος για φορολογική απάτη, συνεχίζει να ανακρίνεται σήμερα από ανακριτή του κεντρικού δικαστηρίου της Λισαβόνας, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του Ζοάο Αραούζο...




«Eίναι καλά, το ηθικό του είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Αραούζο στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από το δικαστήριο, πριν προσθέσει ότι ο πελάτης του «προφανώς» απαντά στις ερωτήσεις του δικαστή Κάρλος Αλεξάντρ.


Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μεταξύ 2005 και 2011, πέρασε και τρίτη νύχτα στο κελί του όπου επέστρεψε, μετά την ολοήμερη ανάκρισή του χθες από τον δικαστή στο σύγχρονο Μέγαρο της Δικαιοσύνης, που ο ίδιος είχε εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός το 2009.


Ο Σόκρατες που συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας αμέσως μετά την άφιξή του από το Παρίσι, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καλείται να δώσει εξηγήσεις για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων. Η σύλληψή του εξέπληξε πολύ δυσάρεστα την Πορτογαλία, η οποία ήδη συγκλονίζεται από υπόθεση διαφθοράς που έχει σχέση με τη χορήγηση «χρυσών» θεωρήσεων διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές.


Η κεντροδεξιά κυβέρνηση τήρησε ιδιαίτερα διακριτική στάση. Η υπόθεση «εμπίπτει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτικής», σχολίασε χθες ο πρωθυπουργός Πέντρο Πάσος Κοέλιο πριν προσθέσει ότι «η Πορτογαλία διαθέτει ισχυρούς θεσμούς οι οποίοι λειτουργούν».


«Είναι μια θλιβερή ημέρα για την Πορτογαλία και τους Πορτογάλους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Πέντρο Σαντάνα Λόπες τονίζοντας ότι «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη» αν έχουν διαπιστωθεί καταχρήσεις κατά την άσκηση των πολιτικών του καθηκόντων.


Τρεις συνεργάτες του Σόκρατες επίσης συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας: ο επιχειρηματίας Κάρλος Σάντος Σίλβα, ο δικηγόρος Γκοντσάλο Τριντάλε Φερέιρα και ο σοφέρ του πρώην πρωθυπουργού Ζοάο Πέρνα.


Η αστυνομία έχει διενεργήσει σειρά ερευνών, κυρίως στο σπίτι του Σόκρατες στη Λισαβόνα, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού. Οι υποψίες αφορούν τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων άγνωστης προέλευσης, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.


Η διενέργεια της έρευνας άρχισε έπειτα από καταγγελία τράπεζας στην Κεντρική Υπηρεσία Έρευνας και Ποινικής Δράσης, στο πλαίσιο του νόμου για τη πρόληψη και καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διευκρίνισε η εισαγγελία.


Σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο, ο συναγερμός φέρεται να δόθηκε από τη δημόσια τράπεζα Caixa geral de depositos. Στο επίκεντρο των ερευνών είναι υψηλά χρηματικά ποσά που είχαν μεταφερθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του Σόκρατες, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα έσοδα του 57χρονου πολιτικού στην εφορία.


Η προφυλάκισή του, η πρώτη πρώην πρωθυπουργού στην Πορτογαλία, το πολίτευμα της οποίας είναι προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έγινε μετά τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιφανών πολιτών σε ξεχωριστές έρευνες τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εισαγγελικές αρχές εντείνουν τον πόλεμο κατά της διαφθοράς στη χώρα, της οποίας το δικαστικό σύστημα φημίζεται για τη βραδύτητά του.





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου