Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών προς φοιτητές: Δεν θα το κάνετε μπάχαλο

Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών προς φοιτητές: Δεν θα το κάνετε μπάχαλο

«Δεν πρόκειται να μπείτε μπουλούκι στην Σύγκλητο, να εκβιάζετε και να βρίζετε» είπε ο Θ.Φορτσάκης στους φοιτητές που «εισέβαλαν» σήμερα στο γραφείο του



Δεν θα το κάνετε μπάχαλο, ήταν το μήνυμα που έστειλε στους φοιτητές ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης σήμερα Τετάρτη. Η συζήτηση του πρύτανη με τους φοιτητές, στο γραφείο του κ. Φορτσάκη, έγινε σε... ηλεκτρισμένο κλίμα.

«Δεν πρόκειται να μεπίτε μπουλούκι, να εκβιάζετε και να βρίζετε», είπε ο κ. Φορτσάκης απευθυνόμενος στους φοιτητές που βρίσκονταν μέσα στο γραφείο του. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε στους φοιτητές, ορισμένοι εκ των οποίων ούρλιαζαν προς την πλευρά του κ. Φορτσάκη, ότι τα φαινόμενα του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν και ότι στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μπορούν να συμμετέχουν «ένας, δύο, το πολύ τρεις» φοιτητές έπειτα από άδεια των πρυτανικών αρχών.







Οι φοιτητές διαφωνούν με τη φύλαξη του κτηρίου από ιδιωτική εταιρεία, ενώ ο κ. Φορτσάκης θεωρεί ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι πολιτικό αλλά πανεπιστημιακό και επανέλαβε ότι φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους διότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοιχτό.



Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αλλά μόνο για όσους έχουν δουλειά σε αυτό, θέλει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους τραμπούκους βουλευτές που εισέβαλαν στο ίδρυμα, πυροδοτώντας διαδικασίες καταλήψεων και ζητώντας να μη γίνεται κανένας έλεγχος σε όποιους μπαίνουν και βγαίνουν.



Το γεγονός ότι ο πρύτανης κ. Φορτσάκης ζήτησε να δείχνουν ταυτότητα όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προκαλέσει την αντίδραση μερίδας φοιτητών αλλά και διοικητικών υπαλλήλων, καθώς επίσης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βγήκαν μπροστά ζητώντας να παραμείνει το προηγούμενο καθεστώς το οποίο ο πρύτανης καταγγέλλει ως απαράδεκτο.



Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Φορτσάκης, δεν έχει και δεν επιθυμεί να έχει καμία αντιδικία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με κανένα άλλο πολιτικό κόμμα, ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να λειτουργεί για αυτούς που φοιτούν και εργάζονται σε αυτό. Η διαδικασία του ελέγχου όσων επιθυμούν να εισέλθουν στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος είναι απαραίτητη, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, πολύς κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ του λέει ότι συμφωνεί μαζί του.



Ο κ. Φορτσάκης, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά στο Πανεπιστήμιο και δεν είναι πολιτικό, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συναντηθεί σήμερα με όσους φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους αντιδρούν στη φύλαξη του Πανεπιστημίου από ιδιωτική εταιρία. Εξάλλου ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει ότι δεν πρέπει να λείψουν από το Πανεπιστήμιο και οι 33 φύλακες που υπήρχαν πριν από τη διαθεσιμότητα. Ο κ. Φορτσάκης αναφορικά με το θέμα της προκαταρκτικής εξέτασης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει υποβάλει μήνυση αλλά έχει καταθέσει στην αστυνομία για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών διευκρινίζοντας ότι οι φοιτητές δεν έχουν κάνει ζημιά στο κτίριο.



Σαφή θέση υπέρ του κ. Φορτσάκη πήρε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Νομοσχέδιο την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία». Είπε χαρακτηριστικά «Κύριοι συνάδελφοι δεν έχετε το δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στα Πανεπιστήμια» και τόνισε:



«Στα όσα συνέβησαν χθες στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μου διαμαρτυρήθηκε ο Πρύτανης ότι έγινε παραβίαση του χώρου της Πρυτανείας από συναδέλφους από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Υπάρχει αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια και αυτό αφορά στην καθαριότητα και στην ασφάλεια. Αυτό που κάνει ο Πρυτάνεις αφορά στην Πρυτανεία, δηλαδή, το διοικητήριο όχι το κάμπους, όχι τους χώρους όπου γίνεται το μάθημα. Μπορώ να μπω στους χώρους ενός κόμματος χωρίς άδεια; Υπάρχουν Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ στην αίθουσα. Τουλάχιστον στις Πρυτανείες ουδείς δικαιούται να εισέρχεται και να μη δίνει λογαριασμό. Η δική μας παρέμβαση έχει μορφή έκκλησης να προχωρήσουμε το ακαδημαϊκό έτος χωρίς τέτοια θέματα εν μέσω κρίσης. Μίλησα με τον Πρύτανη, τον κ. Φορτσάκη. Δεν κλειδώνουν τους υπάλληλους μέσα στα γραφεία. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι στο Πανεπιστήμιο. Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς, είστε Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι πάει να πει ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε; Για τους χώρους όπου καταστρέφονταν η περιουσία του Πανεπιστημίου στις κινητοποιήσεις του 2011, σωστά πήρε τα μέτρα ο Πρύτανης χωρίς να του υποδείξουμε τίποτε. Χαίρομαι, πάντως που η κουβέντα εξελίχθηκε σε ήπιο κλίμα».



Η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου σε ανακοίνωσή της ζητεί από όλους να τοποθετηθούν, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα από την Κίνα μέχρι την Αμερική και από τη Σουηδία μέχρι την Κύπρο που όσοι εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο δεν είναι υποχρεωμένοι να δείξουν το πανεπιστημιακό πάσο ή να αφήσουν την ταυτότητά τους... και δεν εννοώ την κομματική».



Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος δήλωσαν ότι στόχος τους ήταν να κρατήσουν το πανεπιστήμιο ανοικτό, παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησαν πολλές κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρός τους, Ζαχαρίας Τριγάζης, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε ιδιωτική εταιρεία».





Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου