Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπίζετε τους ψεύτες;

Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπίζετε τους ψεύτες;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι κάποιος ψεύδεται.



Πολλοί πιστεύουν ότι τους ψεύτες τους προδίδουν τα μάτια τους και άλλοι ότι η απάντηση είναι στην στάση του σώματός τους και τον τρόπο ομιλίας τους.



Έρευνα του 2012, μάλιστα, επικεντρώθηκε στις κινήσεις των ματιών για να δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν τους συμμετέχοντες καθώς εκείνοι έλεγαν αλήθεια ή ψέμματα σε έναν ουδέτερο παρατηρητή. Αναλύοντας τις κινήσεις των ματιών, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν κάποιο "κανόνα" που να επιβεβαιώνει το πότε κάποιος ψευδόταν.



Φυσικά, είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι κοιτούν ασυναίσθητα προς επάνω και δεξιά όταν φαντάζονται κάποιο περιστατικό (ψεύδονται) και πάνω και αριστερά όταν θυμούνται κάποιο περιστατικό (λένε αλήθεια). Αλλά η ανάλυση των αποτελεσμάτων δεν έβγαλε κάποιο ακέραιο συμπέρασμα.



Σε άλλο πείραμα, οι επιστήμονες κατέγραψαν και πάλι τις κινήσεις των ματιών των συμμετεχόντων, αφότου προηγουμένως είχαν ενημερώσει τους μισούς από αυτούς για αυτήν τη θεωρία περί της κίνησης των ματιών όταν κάποιος λέει αλήθεια ή ψέμματα. Και πάλι δεν προέκυψε κανένας "κανόνας" στην ασυναίσθητη κίνηση των ματιών εκείνων που έλεγαν αλήθεια και εκείνων που ψεύδονταν.



Σε άλλη έρευνα εξετάστηκε η αλλαγή της θερμοκρασίας στην επιδερμίδα των συμμετεχόντων, καθώς έλεγαν μια ιστορία πού είτε ήταν αληθής, είτε ήταν ψευδής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μεγάλη άνοδο στην θερμοκρασία εκείνων που ψεύδονταν. Βασισμένοι στα αποτελέσματα αυτά, μπόρεσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια 64% εκείνους που έλεγαν αλήθεια και 69% εκείνους που ψεύδονταν.



Σε τρίτη έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν αν το "βλεφάρισμα" των ματιών μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για το αν κάποιος λέει ψέμματα. Καταγράφοντας με κάμερες τα πρόσωπα των συμμετεχόντων καθώς εκείνοι έλεγαν αλήθεια ή ψέμματα, διαπίστωσαν ότι οι ψεύτες βλεφάριζαν πολύ περισσότερο από τους ειλικρινείς, οι οποίοι μάλιστα μείωναν τον κανονικό ρυθμό βλεφαρίσματός τους όταν έλεγαν μια ιστορία που ήταν αληθής.



Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μαντέψουν με ακρίβεια 81,3% εκείνους τους συμμετέχοντες που ψεύδονταν. Αυτή μέθοδος, λοιπόν, είναι η πιο ακριβής για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέμματα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή με τη χρήση κρυφών καμερών είναι εύκολο να εντοπιστεί σε μία ανάκριση εκείνος που ψεύδεται, το βλεφάρισμα των ματιών είναι και η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος εντοπισμού των ψευτών.











Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - 1ki1news

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου